Linkovi

Bivši generali: Rusija regrutuje avganistanske komandose koje su obučavale SAD


ARHIVA - Komandosi Avganistanske nacionalne armije zauzimaju položaje u vojnoj operaciji u pokrajini Helmand, 2. oktobra 2016.
ARHIVA - Komandosi Avganistanske nacionalne armije zauzimaju položaje u vojnoj operaciji u pokrajini Helmand, 2. oktobra 2016.

Vojnike avganistanskih specijalnih snaga koji su se borili zajedno sa američkim trupama, a zatim pobegli u Iran posle haotičnog povlačenja SAD prošle godine, ruska vojska sada regrutuje da se bore u Ukrajini, izjavila su tri bivša avganistanska generala za Asošijeted pres.

Rekli su da Rusi žele da privuku hiljade pripadnika bivših elitnih avganistanskih komandosa u "legiju stranaca" sa ponudama stalne plate od 1.500 dolara mesečno i obećanjima sigurnih utočišta za njih i njihove kako bi izbegli deportaciju kući, gde bi ih, kako mnogi pretpostavljaju, čekala smrtna kazna Talibana.

"Oni ne žele da se bore, ali nemaju izbora", rekao je jedan od generala Abdul Raof Argandival, dodajući da se desetak komandosa u Iranu sa kojima je on slao poruke najviše plaše deportacije.

"Pitaju me: 'Dajte mi rešenje. Šta da radimo? Ako se vratimo u Avganistan, talibani će nas ubiti".

Argandival je rekao da regrutovanje vodi ruska plaćenička Vagner grupa. Drugi general, Hibatulah Alizai, poslednji komandant avganistanske vojske pre nego što su talibani preuzeli vlast, rekao je da napore pomaže i bivši komandant avganistanskih specijalnih snaga koji je živeo u Rusiji i govori jezik.

Rusko regrutovanje usledilo je posle višemesečnih upozorenja američkih vojnika koji su se borili sa avganistanskim specijalnim snagama da su talibani nameravali da ih ubiju i da bi se mogli pridružiti američkim neprijateljima kako bi ostali živi ili iz besa na svog bivšeg saveznika.

Kongresni izveštaj Republikanske stranke (GOP) u avgustu posebno je upozorio na opasnost da bi avganistanski komandosi - koje su obučavale američke "Mornaričke foke" i "Zelene beretke" - mogli na kraju da odaju informacije o američkoj taktici grupi Islamska država, Iranu ili Rusiji - ili da se bore za njih.

"Nismo izvukli ove pojedince kao što smo obećali, a sada nam se to vraća", rekao je Majkl Malroj, penzionisani oficir CIA-e koji je služio u Avganistanu, dodajući da su avganistanski komandosi veoma vešti i žestoki borci.

"Ne želim da ih vidim ni na jednom bojnom polju, iskreno, ali svakako ne u borbi protiv Ukrajinaca".

Malroj je, međutim, bio skeptičan u vezi sa tim da će Rusi uspeti da ubede mnoge avganistanske komandose da se pridruže, jer je većinu koju je znao vodila želja da demokratija funkcioniše u njihovoj zemlji, a ne da budu oružje za iznajmljivanje.

AP je istraživao regrutovanje Avganistana kada je magazin "Forin polisi" prošle nedelje prvi objavio detalje takvih napora na osnovu neimenovanih avganistanskih vojnih i bezbednosnih izvora. Regrutovanje se događa u trenutku kada ruske snage klecaju pod ukrajinsim vojnim napredovanem, a ruski predsednik Vladimir Putin nastavlja sa teškim naporima za mobilizaciju, što je navelo skoro 200.000 ruskih muškaraca da pobegnu iz zemlje kako bi izbegli službu.

Ministarstvo odbrane Rusije nije odgovorilo na zahtev za komentar. Portparol Jevgenija Prigožina, koji je nedavno priznao da je osnivač Vagner grupe, odbacio je ideju o tekućim naporima da se regrutuju bivši avganistanski vojnici kao "suludu glupost".

Sekretariat za odbranu SAD takođe nije odgovorio na zahtev za komentar, ali je visoki zvaničnik sugerisao da regrutovanje nije iznenađujuće s obzirom na to da Vagner pokušava da dođe do vojnika u nekoliko drugih zemalja.

Nejasno je koliko je pripadnika avganistanskih specijalnih snaga koji su pobegli u Iran bilo vrbovano od strane Rusa, ali jedan je za AP rekao da komunicira preko servisa za četovanje "Votsap" sa oko 400 drugih komandosa koji razmatraju ponude.

Rekao je da se mnogi poput njega plaše deportacije i da su ljuti na SAD što su ih napustile.

"Mislili smo da će možda napraviti poseban program za nas, ali niko nije ni pomislio na nas", rekao je bivši komandos, koji je zatražio anonimnost jer strahuje za sebe i svoju porodicu.

"Upravo su nas sve ostavili u rukama talibana".

Komandos je rekao da je njegova ponuda uključivala ruske vize za njega, kao i za njegovo troje dece i suprugu, koji su još uvek u Avganistanu.

Drugima je ponuđeno produženje njihovih viza u Iranu. Rekao je da čeka da vidi šta će drugi u Votsap grupama odlučiti, ali misli da će mnogi prihvatiti dogovor.

Procenjuje se da se 20.000 do 30.000 avganistanskih specijalnih snaga borilo sa Amerikancima tokom dvodecenijskog rata, a samo nekoliko stotina viših oficira je izvučeno kada se američka vojska povukla iz Avganistana. Pošto mnogi avganistanski komandosi nisu radili direktno za američku vojsku, nisu imali pravo na posebne američke vize.

"Oni su se borili do poslednjeg trenutka. I nikada, nikada, nikada nisu razgovarali sa talibanima. Nikada nisu pregovarali", rekao je bivši šef avganistanske vojske Alizai.

"Ostavljanje njih je najveća greška".

XS
SM
MD
LG