Linkovi

Rusija tvrdi da je osvojila Soledar, Ukrajina da njene snage i dalje pružaju otpor


Ukrajinski vojnik ispaljuje minobacačku granatu prema ruskim pozicijama, na liniji fronta nedaleko od Bahmuta, u regionu Donjecka, Ukrajina, 11. januara 2023.
Ukrajinski vojnik ispaljuje minobacačku granatu prema ruskim pozicijama, na liniji fronta nedaleko od Bahmuta, u regionu Donjecka, Ukrajina, 11. januara 2023.

Rusija tvrdi da su njene snage zauzele rudarski grad Soledar, što bi bila retka pobeda za Kremlj posle serije udaraca koje je pretrpela u ratu u Ukrajini. Ukrajinske vlasti kažu da se borba za grad nastavlja.

Moskva je bitku za Soledar i obližnji Bahmut opisala kao ključnu za osvajanje celog istočnog regiona Donbas, i kao način da izmori najbolje ukrajinske snage i spreči ih da vrše kontranapade u drugim delovima. Međutim, ta strategija ide u oba smera i Ukrajina navodi da su, zbog njene žestoke odbrane istočnih uporišta ruske snage vezane za to područje.

Zapadni analitičari i zvaničnici kažu da je značaj dva grada posle meseci krvavih sukoba sada više simbolički nego strateški. Ipak, Soledar je postao jedno od najkrvavijih bojišta u celom ratu.

Obe strane su pretrpele teške gubitke u bici za gradić u kome se nalazi rudnik soli. Moskva pokušava da iznađe nešto šta bi bio njen prvi veliki dobitak na bojnom polju posle pola godine ponižavajućeg povlačenja. Kijev tvrdi da Rusija odbija talas za talasom vojnika u besmislenoj borbi za izbombardovanu pustoš.

Vagner grupa

Ultranacionalistička plaćenička kompanija Vagner, koju vodi Jevegenij Prigožin, saveznik predsednika Vladimira Putina, tvrdi da je zauzela grad. Ali rusko ministarstvo odbrane do sada je malo govorilo o tamošnjoj situaciji, dok je lokalni zvaničnik koji je postavila Rusija rekao u četvrtak da još uvek postoje džepovi otpora.

"Noć u Soledaru je bila žestoka, borbe su nastavljene", napisala je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Neprijatelj je poslao skoro sve glavne snage u pravcu Donjecka i održava visok intenzitet ofanzive. Naši borci hrabro pokušavaju da održe odbranu", rekla je ona, misleći na Donjecku oblast koja obuhvata Soledar.

"Ovo je teška faza rata, ali mi ćemo pobediti. Nema sumnje".

Izvan Soledara, ukrajinski vojnici su ukopani u dobro utvrđene rovove u šumama. Eksplozije odjekuju u daljini.

Jedan 24-godišnji vojnik koji je koristio nadimak BUK rekao je Rojtersu da je intenzitet granatiranja porastao za oko 70 odsto, ali da snage i dalje drže svoje položaje.

"Situacija je teška, ali stabilna. Zadržavamo neprijatelja... uzvraćamo".

Rojters nije mogao da proveri kakva je situacija u gradu, koji je pre rata imao oko 10.000 stanovnika. Ukrajinski zvaničnici kažu da je više od 500 civila zarobljeno unutra, uključujući 15 dece.

U video obraćanju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je dvema jedinicama u Soledaru za koje je rekao da "drže svoje položaje i nanose značajne gubitke neprijatelju".

On nije izneo više detalja.

Ušančeni

Linije fronta u Ukrajini jedva su se pomerile dva meseca od poslednjeg velikog povlačenja Rusije na jugu. Ukrajina se ponovo naoružava za planirani pritisak da istera ruske snage sa više teritorije, dok Rusija pojačava svoje linije kako bi zadržala okupiranu zemlju.

U međuvremenu, bitke za Soledar i veći obližnji grad Bahmut postale su ono što obe strane nazivaju "mašinom za mlevenje mesa" – brutalnim ratom iscrpljivanja koji oduzima živote hiljada vojnika koji su im - na obe strane - potrebni za odlučujuće bitke koje predstoje.

Američki zvaničnici rekli su da bi ruska pobeda u Soledaru, ili čak u obližnjem Bahmutu, gradu deset puta većem od koga su Rusi do sada bili odbijani, malo značila za ukupni smer rata.

"Čak i ako i Bahmut i Soledar padnu u ruke Rusa, to neće imati strateški uticaj na sam rat", rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima u Beloj kući ,"i sigurno neće zaustaviti Ukrajince, niti ih usporiti".

Oleksandr Kovalenko, analitičar ukrajinske Vojno-političke grupe Informacioni otpor, rekao je da su borbe za Soledar ublažile pritisak na Bahmut.

"Soledar je već ispunio svoju glavnu ulogu – izvukao veliku količinu ruskih resursa i uništio ih", rekao je on na sajtu medija nv.ua.

Nova godina je donela značajna obećanja o dodatnom zapadnom naoružanju za Ukrajinu, koja traži oklopne jedinice za vođenje mehanizovanih borbi protiv ruskih tenkova. Prošle nedelje, Francuska, Nemačka i Sjedinjene Države su se obavezale da će poslati oklopna borbena vozila.

Poslednjih dana fokus je bio na glavnim borbenim tenkovima, koje zapadne zemlje tek treba da obezbede. Poljska je obećala da će poslati tenkove nemačke proizvodnje Leopard kao deo zapadne koalicije. Za to je potrebna dozvola Berlina, koji je do sada oklevao, ali je u poslednje vreme signalizirao spremnost da to dozvoli kao deo koordinisanog plana pomoći.

Putin je započeo invaziju 24. februara, rekavši da veze Kijeva sa Zapadom ugrožavaju bezbednost Rusije. Ukrajina i njeni saveznici to nazivaju ničim izazvanim ratom za zauzimanje teritorije.

XS
SM
MD
LG