Linkovi

"Putinov kuvar" priznao da se miješa u američke izbore


ARHIVA - Ruski biznismen Jevgenij Prigožin (Foto: AP/Sergei Ilnitsky/Pool)
ARHIVA - Ruski biznismen Jevgenij Prigožin (Foto: AP/Sergei Ilnitsky/Pool)

Ruski preduzetnik povezan sa Kremljom Jevgenij Prigožin priznao je u ponedeljak da se miješao i da će nastaviti da se miješa u američke izbore - i tako prvi put potvrdio optužbe koje je godinama odbacivao, prenosi agencija Asošijeted pres.

"Miješali smo se, miješamo se i nastavićemo da se miješamo. Oprezno, precizno i na svoj način", rekao je Prigožin u komentaru objavljenom na društvenim mrežama.

Saopštenje, objavljeno iz pres službe njegove kompanije za ketering zbog koje je dobio nadimak "Putinov kuvar", objavljeno je dan uoči američkih kongresnih izbora, u odgovoru na zahtjev za komentar.

Riječ je o drugom velikom priznanju 61-godišnjeg biznismena, povezanog sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, proteklih mjeseci. Prigožin je prethodno pokušavao da svoje aktivnosti drži u tajnosti, a sada je po svemu sudeći sve više zainteresovan za sticanje političke reputacije.

U septembru, javno je priznao da stoji iza grupe plaćenika Vagner - što je prethodno demantovao - i otvoreno je govorio o svojoj ulozi u osmomjesečnom ruskom ratu u Ukrajini. Grupa Vagner je slala svoje plaćeniku i u Siriju i Afriku.

Protiv Prigožina, više od 10 drugih ruskih državljana i tri ruske kompanije u Sjedinjenim Državama je 2018. godine podignuta optužnica zbog vođenja tajne kampanje na društvenim mrežama čiji cilj je bio da se podstaknu podjele u američkoj javnosti uoči predsjedničkih izbora 2016. godine na kojima je pobijedio republikanski kandidat Donald Tramp.

Optužnica je podignuta u okviru istrage ruskog miješanja u američke izbore koju je vodio specijalni tužilac Robert Maler.

Sekretarijat za pravosuđe je 2020. pokrenuo postupak za odbacivanje optužbi protiv dvije kompanije, "Konkord menadžmet i konsalting LLC" i "Konkord ketering", navodeći da bi suđenje korporacijama - koje nisu prisutne u SAD i gdje nema izgleda za neku suštinsku kaznu čak i ako budu proglašene krivim - vjerovatno razotkrilo osjetljive metode koje koriste američki organi za sprovođenje zakona.

U julu, Stejt department je ponudio nagradu do 10 miliona dolara za informacije o ruskom miješanju u američke izbore, između ostalih o Prigožinu i Agenciji za istraživanje interneta sa sjedištem u Sankt Peterburgu, koju su finansirale njegove kompanije.

Prigožin je do sada demantovao optužbe da se miješao u izbore. Ruski mediji, grupe za prava zatvorenika i njihove porodice ove godine su saopštavali da su grupa Vagner, a nekad i Prigožin lično, regrutovali osuđenike da se bore u Ukrajini. Prigožin to nije direktno potvrdio, ali je u jednom saopštenju naveo da će se "ili Vagner kompanija i osuđenici, ili vaša djeca" boriti na prvim linijama fronta.

Vagner je prošle nedelje otvorio biznis centar u Sankt Peterburgu koji je Prigožin opisao kao platformu " za povećanje odbrambenih kapaciteta" Rusije. U nedelju je takođe najavio otvaranje centara za obuku paravojnih snaga u ruskim regionima Belgorod i Kursk, na granici sa Ukrajinom.

"Lokalni stanovnici poznaju svoju teritoriju kao niko drugi i mogu da se bore protiv sabotaže i osmatračkih grupa, i prime prvi udarac ako je potrebno", poručio je Prigožin.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer rekla je u ponedeljak da Bajdenova administracija nije iznenađena komentarima Prigožina o miješanju u američke izbore.

"Ti komentari nam ne otkrivaju ništa novo ili iznenađujuće. Dobro je poznato i dokumentovano u javnosti da su entiteti povezani sa Prigožinom pokušavali da utiču na izbore širom svijeta, uključujući i Sjedinjene Države", rekla je Žan Pjer novinarima.

Prigožin, nekada vlasnik kioska za prodaju viršli, otvorio je luksuzni restoran u Sankt Peterbugu koji je privukao Putinovu pažnju. Putin je tokom prvog mandata odveo tadašnjeg francuskog predsjednika Žaka Širaka na večeru u jednom od Prigožinovih restorana.

"Vladimir Putin je vidio kako sam izgradio biznis od jednog kioska, da mi ne smeta da služim cijenjene goste, zato što su moji gosti", prisjetio se Prigožin u jednom intervjuu 2011. godine.“

Njegov biznis je značajno proširen. Putin je 2010. prisustvovao otvaranju Prigožinove fabrike za proizvodnju školskih obroka, izgrađenoj zahvaljujući velikim kreditima jedne državne banke. Samo u Moskvi, njegova kompanija Konkord je sklopila ugovore vrijedne više miliona dolara, za školske obroke. Prigožin je takođe nekolko godina organizovao ketering za proslave u Kremlju i usluge keteringa za rusku vojsku.

Kada su 2014. godine izbili sukobi u istočnoj Ukrajini između separatista koje je podržavala Rusija, i snaga Kijeva, Prigožin je rekao preko svojih portparola da traži način da "formira grupu (boraca) koji će ići i braniti Ruse."

Ruski zakon zabranjuje rad privatnih vojnih kontraktora ali su državni mediji proteklih meseci otvoreno izvještavali o aktivnostima Vagner grupe u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG