Linkovi

Bela kuća: Vagner grupa nabavlja severnokorejsko oružje za rat u Ukrajini


Sjedinjene Države procenjuju da količina naoružanja koju je isporučila Severna Koreja - neće promeniti dinamiku ratovanja u Ukrajini. (Foto: REUTERS/Igor Russak)
Sjedinjene Države procenjuju da količina naoružanja koju je isporučila Severna Koreja - neće promeniti dinamiku ratovanja u Ukrajini. (Foto: REUTERS/Igor Russak)

Privatni ruski vojni plaćenici, Vagner grupa, preuzela je pošiljku oružja iz Severne Koreje, namenjenu ruskim snagama u Ukrajini, objavila je Bela kuća.

Vagner širom sveta traži dobavljače oružja kako bi podržao svoje vojne operacije u Ukrajini. Možemo da potvrdimo da je Severna Koreja Vagneru prošlog meseca isporučila pešadijske rakete i projektile u Rusiju”, izjavio je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Sjedinjene Države procenjuju da količina naoružanja koju je isporučila Severna Koreja - neće promeniti dinamiku ratovanja u Ukrajini. Očekuje se, međutim, da će Pjongjang Rusiji obezbediti još vojne opreme, izvestila je agencija Rojters.

Stručnjaci i poznavaoci naoružanja tvrde da je Pjongjang proizveo balističke rakete koje mogu da pogode ciljeve koji se nalaze bilo gde na zemlji, kao i oružje kraćeg dometa, izveštava Rojters.

Inače, SAD su optužile su Pjongjang i Moskvu za kršenje sankcija Ujedinjenih nacija uvedenih Severnoj Koreji i nameravaju da dostave informacije kojima raspolažu Odboru zaduženom za sankcije toj zemlji, saopštila je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

"Dostojno je prezira to što Rusija, stalna članica Saveta bezbednosti UN, koristi oružje koje nabavlja od Severne Koreje i Irana – kršeći rezolucije Saveta bezbednosti UN – da bi nastavila rat i agresiju protiv Ukrajine", saopštila je američka ambasadorka.

Pošto je Bela kuća u novembru saopštila da Pjongjang Rusiji tajno isporučuje znatan broj artiljerijskih granata – usledio je odgovor Severne Koreje da nikada na taj način nije poslovala sa Rusijom – i da nema takvih planova.

Putin i Vagner grupa

Američki zvaničnik Kirbi preneo je i da se ruski predsednik Vladimir Putin sve više okreće Vagner grupi, u vlasništvu Putinovog saveznika Jevgenija Prigožina, za pomoć u Ukrajini - gde su ruske državne snage posrnule u pokušaju da sruše vladu u Kijevu.

Inače, administracija američkog predsednika predstavila je u sredu nova ograničenja za izvoz tehnologije Vagner grupi u pokušaju da dodatno oteža njeno snadbevanje, podseća Rojters.

Džon Kirbi je poručio da će u narednim nedeljama biti uvedene nove sankcije koje se odnose na tu privatnu vojnu kompaniju - kao i strane koje joj pružaju podršku u zemljama širom sveta.

Sjedinjene Države procenjuju da Vagner raspolaže sa 50.000 ljudi u Ukrajini – njih 10.000 pod ugovorom i 40.000 osuđenika regrutovanih iz ruskih zatvora, rekao je Kirbi.

Precizirao je da ruski tajkun Prigožin mesečno troši više od 100 miliona dolara za finansiranje Vagnerovih operacija u Ukrajini, ali je naišao na probleme pri regrutovanju Rusa za borbu na tom području.

Američki obaveštajci ukazali su da je grupa Vagner imala važnu ulogu u bici za ukrajinski grad Bahmut. Naveli su i da je pretrpela znatne gubitke od oko 1.000 boraca koji su stradali poslednjih nedelja.

U najvećem broju slučajeva radi se o bivšim osuđenicima, naveo je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Kirbi, piše agencija Rojters.

Taj zvaničnik je ukazao da se unutar Rusije širi uticaj njenog šefa Prigožina – dok je sve znatnija i nezavisnost grupe Vagner od ruskog Ministarstva odbrane – rekao je Kirbi, ne potpkrepljujući svoje tvrdnje dokazima.

Prema njegovim tvrdnjama, u pojedinim slučajevima ruski vojni zvaničnici u Ukrajini bili su podređeni snagama Vagner grupe. Često su se nalazili i na meti kritika Jevgenija Prigožina zbog, kako je tvrdio, slabog učinka, tokom invazije na Ukrajinu.

Vagner grupa osnovana je 2014, pošto je Rusija protivno međunarodnom pravu anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, i inicirala separatističku pobunu u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa.

Nalazi se pod sankcijama Evropska unije koja smatra da je Kremlj angažuje da sprovodi tajne operacije.

Vladimir Putin je, međutim, izneo tvrdnje da ta plaćenička grupa ne predstavlja rusku državu, uz napomenu da takve organizacije imaju pravo da budu angažovane bilo gde u svetu ukoliko ne krše ruske zakone.

Grupa Vagner, koju delom čine i veterani ruskih oružanih snaga, borila se između ostalih zemalja u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, navodi agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG