Linkovi

SAD uvode nove sankcije Vagner grupi


ARHIVA: Centar privatne vojne grupe Vagner u Sankt Petersburgu.
ARHIVA: Centar privatne vojne grupe Vagner u Sankt Petersburgu.

SAD će naredne nedelje uvesti dodatne sankcije ruskoj privatnoj vojnoj organizaciji Vagner grupa, za koju američki zvaničnici kažu da pruža podršku ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini, saopšteno je iz Bele kuće u petak.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da će Sekretarijat za finansije označiti Vagner kao značajnu "transnacionalnu kriminalnu organizaciju".

"Zajedno sa tom oznakom, sledeće nedelje ćemo uvesti dodatne sankcije Vagneru i mreži koja podržava grupu na više kontinenata. Time se prepoznaje transkontinentalna pretnja koju predstavlja Vagner, kroz svoju trenutnu matricu ozbiljnih kriminalnih aktivnosti", rekao je Kirbi reporterima na brifingu u Beloj kući.

Označavanje grupe Vagner za transnacionalnu kriminalnu organizaciju na osnovu izvršne uredbe 13581 zamrzava se sva imovina grupe u SAD i Amerikancima zabranjuje da joj pružaju finansijska sredstva, robu ili usluge.

"Tim potezima i nekim novim, koji će da uslede, šaljemo poruku svakoj kompaniji koja razmišlja o tome da pruži podršku Vagneru: Vagner je kriminalna organizacija koja čini masovno rasprostranjena zverstva i kršenja ljudskih prava i neumorno ćemo raditi na tome da identifikujemo, poremetimo i raskrinkamo one koji pružaju pomoć grupi Vagner", rekao je Kirbi.

Prošlog meseca, Bela kuća je saopštila da je Vagner grupa obavila isporuku oružja iz Severne Koreje da bi pomogla ruskim vojnicima u Ukrajini, što je znak da grupa igra sve veću ulogu u tom sukobu.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje je saopštilo da je izveštaj bez osnova i kritikovalo Sjedinjene Države zbog slanja smrtonosnog oružja Ukrajini. Vlasnik grupe Vagner Jevegnij Prigožin prošlog meseca je demantovao da se dogodila isporuka oružja iz Severne Koreje, a izveštaj opisao kao "trač i spekulacije".

Bela kuća je u petak objavila fotografiju datiranu na 18. novembar na kojoj se, kako je navedeno, vidi pet ruskih vagona na putu između Rusije i Severne Koreje."

Kirbi je izjavio da je Severna Koreja isporučila rakete i projektile Rusiji da bi ih koristili pripadnici grupe Vagner. "19. novembra Severna Koreja je napunila te vagone kontejnerima i voz se vratio za Rusiju", naveo je.

"Dok procenjujemo da količina materijala dostavljenog Vagneru nije promenila dinamiku na bojnom polju u Ukrajini, očekujemo da će grupa nastaviti da dobija severnokorejske sisteme naoružanja", istakao je.

Kirbi kaže da se ruski predsesdnik Vladimir Putin sve više okreće Vagneru tražeći vojnu podršku, što izaziva određenu tenziju u Moskvi.

"Vidimo nagoveštaje, uključujući i obaveštajne podatke, da se tenzije između Vagnera i ruskog ministarstva odbrane povećavaju", kazao je Kirbi. "Vagner postaje rivalski centar moći u odnosu na rusku vojsku i druga ministarstva."

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je da SAD procenjuju da Vagner trenutno ima oko 50.000 pripadnika raspoređenih u Ukrajini, među kojima 10.000 radi pod ugovorom, a 40.000 su osuđenici regrutovani iz ruskih zatvora.

"Naše informacije pokazuju da Ministarstvo odbrane Rusije ima rezerve u pogledu Vagnerovih metoda regrutacije. Uprkos tome, naša procena je da je vrlo verovatno da će Vagner nastaviti da regrutuje ruske zatvorenike", kaže on.

Vagner grupa nije odmah odogovorila na pitanje agencije Rojters da prokomentariše Kirbijeve komentare.

XS
SM
MD
LG