Linkovi

Prvi lični susret načelnika generalštabova SAD i Ukrajine


Načelnik združenog generalštaba američke vojske general Mark Mili tokom posjete centru za obuku u Njemačkoj (Foto: AP/Staff Sgt. Jordan Sivayavirojna/U.S. Army)
Načelnik združenog generalštaba američke vojske general Mark Mili tokom posjete centru za obuku u Njemačkoj (Foto: AP/Staff Sgt. Jordan Sivayavirojna/U.S. Army)

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske general Mark Mili u utorak se prvi put lično sastao sa svojim ukrajinskim kolegom - blizu granice Ukrajine i Poljske - što ukazuje na sve jače veze dvije vojske. Sastanak je održan u trenutku kada se rat Rusije u Ukrajini približava prvoj godišnjici, prenosi agencija Asošijeted pres.

Mili je sa načelnikom ukrajinskog generalštaba generalom Valerijem Zalužnijem nekoliko sati razgovarao na nepoznatoj lokaciji na jugoistoku Poljske. Dvojica vojnih lidera su tokom protekle godine često razgovarala o ukrajinskim vojnim potrebama i situaciji na ratištu, ali se nikada nisu lično upoznala.

Sastanak je održan u trenutku kada Sjedinjene Države i koalicija evropskih i drugih zemalja povećavaju vojnu pomoć Ukrajini, uključujući američku obuku ukrajinskih vojnika i slanje raketnog sistema Patriot, tenkova, protivvazdušnih i drugih oružanih sistema.

Takođe je riječ o ključnom trenutku u ratu. Ukrajinske snage suočene su sa žestokim borbama u istočnom regionu Donjeck, gdje ruske snage - uz pomoć hiljada plaćenika iz Vagner grupe - pokušavaju da preokrenu situaciju na ratištu posle niza gubitaka proteklih mjeseci.

Milijev portparol pukovnik Dejv Batler rekao je dvojici novinara koji putuju sa načelnikom generalštaba da su dvojica generala smatrala da je važno da se lično sastanu. Novinari nisu bili prisutni na sastanku i prema uslovima koje je vojska postavila, pristali su da ne identifikuju vojnu bazu u Poljskoj gdje su održani razgovori.

"Oni redovno razgovaraju već godinu dana i upoznali su se na taj način. Detaljno su razgovarali o odbrani Ukrajine protiv ruske agresije. I važno je da kada dvojica vojnih profesionalaca gledaju jedan drugom u oči i razgovaraju o dvema važnim temama", rekao je Batler.

Batler je dodao da je postojala nada da bi Zalužni mogao da otputuje u Brisel na sastanak NATO-a ove nedelje ali, kada je u ponedeljak postalo jasno da se to neće dogoditi, brzo je odlučeno da se sastanu u Poljskoj, blizu granice.

Zalužni je u saopštenju, objavljenom na Telegramu, naveo da je na sastanku sa Milijem "iznio koje su hitne potrebe ukrajinskih oružanih snaga koje će ubrzati našu pobjedu".

Iako je veliki broj američkih civilnih lidera posjetio Ukrajinu, Bajdenova administracija je stavila do znanja da ni jedno vojno lice neće ići u tu zemlju, osim onih povezanih sa ambasadom u Kijevu. Batler je rekao da je samo mala grupa - Mili i šestoro njegovih viših saradnika - otputovala na sastanak.

Takođe je istakao da će sastanak omogućiti Miliju da prenese Zalužnijeve stavove i informacije drugim vojnim liderima na sastanku NATO-a. Mili će, kako je naveo, moći da "opiše taktičke i operativne uslove na ratištu i koje su vojne potrebe za to".

Takođe će govoriti o novoj američkoj obuci ukrajinskih snaga u kompleksu u Njemačkoj, koji je obišao u ponedeljak. Mili je naveo da će to bolje pripremiti ukrajinske trupe da pokrenu ofanzivu ili se suprostave naletu ruskih napada.

Više od 600 ukrajinskih vojnika počelo je program obuke u kampu u Njemačkoj, dan uoči Milijevog dolaska.

Sastankom Milija i Zalužnog počinje niz okupljanja na visokom nivou vojnih i odbrambenih lidera ove nedelje. Mili i drugi najviši zvaničnici će se sastati u Briselu u srijedu i četvrtak, a zatim će biti održan sastanak takozvane Kontakt grupe za Ukrajinu u vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, u četvrtak i petak. U toj grupi je 50 vodećih odbrambenih zvaničnika, među kojima je i američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, koji koordinišu vojnu pomoć Kijevu.

Na sastancima će se razgovarati o ukrajinskim aktuelnim i budućim vojnim potrebama. U Vašingtonu, holandski premijer Mark Rute rekao je na sastanku sa američkim predsjednikom Džo Bajdenom da će njegova zemlja poslati Ukrajini raketne sisteme Patriot.

Holandija će se tako pridružiti SAD i Njemačkoj, rekao je Rute Bajdenu u Bijeloj kući.

"Mislim da je važno da se tome pridružimo i o tome sam jutros razgovarao sa (njemačkim kancelarom) Olafom Šolcom", rekao je Rute. Bajden se holandskom premijeru zahvalio na čvrstoj podršci Ukrajini.

Nakon višemjesečnog gubitka teritorija koje je osvojila, Rusija je proteklih dana tvrdila da kontroliše Soledar, mali grad na istoku Ukrajine. Kijev tvrdi da se ukrajinske snage i dalje bore u tom gradu. Ako ruske trupe zauzmu Soledar, to će im omogućiti da se približe većem gradu Bahmutu, gdje se mjesecima vode žestoke borbe.

U međuvremenu, u ruskim vazdušnim napadima tokom vikenda pogođeni su Kijev, Harkov i Dnjepar, gdje je broj žrtava udara na jednu stambenu zgradu porastao na 45, među kojima i petoro djece. Vojni analitičari ukazuju na nagovještaje da se Kremlj sprema za dugi rat i da se ruska vojna komanda priprema za novu mobilizaciju.

XS
SM
MD
LG