Linkovi

U Norveškoj priveden bivši komandant Vagnera, policija negira tvrdnje o izručenju Rusiji


Sedište ruske vojne plaćeničke grupacije u gradu Sankt Peterburgu (Foto: Reuters/Igor Russak)
Sedište ruske vojne plaćeničke grupacije u gradu Sankt Peterburgu (Foto: Reuters/Igor Russak)

Norveška policija privela je bivšeg komandanta ruske plaćeničke grupe "Vagner" Andreja Medvedeva - koji je nedavno izbegao u Norvešku.

Istovremeno, policija je kako tvrdi, odbacila nagoveštaje da bi Medvedev mogao biti deportovan u Rusiju.

"To je netačno", saopštio je kratko portparol policije, ne pružajući dodatna objašnjenja.

To je ujedno bila jedina reakcija policije na tvrdnje ruske nevladine grupe za zaštitu prava zatvorenika Gulagu.net da se Medevdev suočava sa deportacijom u Rusiju.

Brinjuf Risnes, pravni zastupnik Medvedeva, izjavio je da ne postoji rizik od njegovog deportovanja – navodeći da mu je klijent priveden zbog, kako je ukazao, neslaganja u vezi sa bezbednosnim merama koje su primenjene prema njenu.

Pod strogim je merama bezbednosti i nismo saglasni u vezi sa načinom na koji se primenjuju. To je izazvalo trzavice”, rekao je Risnes agenciji Rojters.

Ruska grupa za prava zatvorenika, Gulagu.net, nedavno je objavila snimak intervjua sa bivšim komandantom Vagnera. On je u razgovoru pozvao norveške vlasti da mu dozvole da ostane u zemlji i svedoči protiv plaćeničke vojne grupacije – koja se u Ukrajini bori protiv tamošnje vojske.

Medvedev je prebegao tako što je prešao rusko-norvešku granicu rekavši da se boji za svoj život, pošto je - kako tvrdi - bio svedok ubijanja i maltretiranja ruskih zatvorenika. Naveo je da su zatvorenici prebačeni na liniju fronta sa Ukrajinom da bi se borili u redovima ruske plaćeničke jedinice "Vagner".

"Cilj dolaska bio je da spasim svoj život – i da kažem istinu ljudima i svetu", rekao je Medvedev u intervjuu za Gulagu.net.

Ukazao je i da želi, kako se izrazio, da kazni osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina, bliskog saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, za smrt onih koji su živote izgubili po, kako je rekao, njegovom naređenju u Ukrajini.

"Ne pokušavamo da amnestiramo Medvedeva. Učinio je mnogo lošeg tokom života. Međutim, ugledao je svetlo, spreman je i voljan da sarađuje sa svetom, međunarodnom istragom i norveškim vlastima. Želi da svedoči protiv Vagnera i Prigožina”, ukazuju su aktivisti za ljudska prava.

Trenutno dostupne informacije o Andreju Medvedevu pokazuju da je odrastao bez roditelja, službovao u ruskoj vojsci i bio osuđen na zatvorsku kaznu – pre nego što je potpisao četvoromesečni ugovor sa ruskom plaćeničkom grupacijom "Vagner".

Vagner grupa i regrutacija u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Izneo je tvrdnje da je ugovor sa njim produžavan nekoliko puta bez njegovog pristanka.

Tvrdi da je granicu sa Norveškom prešao tako što se uspeo preko ograde od bodljikave žice i izbegao graničnu patrolu sa psima.

XS
SM
MD
LG