Linkovi

URA tvrdi da kriminalci prete Abazoviću, policija "nema saznanja da mu je ugrožena bezbednost"


S leva: Zdravko Krivokapić (Za budućnost Crne Gore), Aleksa Bečić (Mir je naša nacija) i Dritan Abazović (Crno na bijelo) (Foto: RTCG.me)
S leva: Zdravko Krivokapić (Za budućnost Crne Gore), Aleksa Bečić (Mir je naša nacija) i Dritan Abazović (Crno na bijelo) (Foto: RTCG.me)

Čelnici Građanskog pokreta URA, predvodnice jedne od tri koalicije nove većine u Crnoj Gori, saopštili su u utorak da imaju informacije da jedan regionalni kriminalni klan prijeti lideru tog pokreta Dritanu Abazoviću i članovima njegove porodice, poručujući da će, u slučaju da se njima nešto desi, odgovornost snositi direktor Uprave policije Veselin Veljović i ostali čelnici bezbednosnog sektora.

"Mi ne želimo nikoga direktno da optužimo i crtamo mete želimo samo da obavijestimo javnost o događajima", rekao je na konferenciji za medije u Podgorici funkcioner URA Zoran Mikić.

On je naveo da je od 30. avgusta do danas Abazović dobio više desetina prijetnji preko društvenih mreža ili telefonom, kao i da je bilo okupljanje ispred njegove porodične kuće u Ulcinju.

"Imamo informaciju da jedan regionalni kriminalni klan želi da ugrozi njegov i život njegove porodice", tvrdi Mikić, poručujući da "nijedan kriminalni klan, formalni ili neformalni centar moći neće biti jači od države".

Mikić je na konferenciji za novinare kazao i da je GP URA tražio od Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije da urade procjenu bezbjednosti Abazovića, ali da na dopise upućene 3. septrembra do danas mi nisu dobili zvaničan odgovor.

On je rekao da su obavili razgovore sa službenikom Agencije za nacionalnu bezbjednost Vukom Bulatovićem i pomoćnikom direktora Uprave policije Dragojem Blagojevićem, te da su ih oni obavijestili da ne posjeduju informaciju da neko želi da ugrozi imovinu ili bezbjednost lidera tog pokreta i njegove porodice.

Crnogorska policija saopštila je da na osnovu prikupljenih podataka sektora centara bezbjednosti u Podgorici i Baru, “ne postoje operativni podaci i saznanja koja ukazuju da je Abazoviću ugrožena bezbjednost”.

Uprava policije saopštila je da u kontinuitetu preduzima zakonom propisane aktivnosti na zaštiti lidera URA-e, podsjećajući da, shodno zakonskim procedurama, Abazović i svi koji posjeduju informacije o njegovoj ugroženosti obavijeste nadležne organe o eventualnim saznanjima.

Prema navodima saopštenja, Uprava policije “sprovodi opsežne provjere sa ciljem utvrđivanja činjenica sa kojima je policija upoznata od predstavnika medija i javnih istupa pojedinaca”.

“Ukoliko se, tokom preduzimanja policijskih mjera i radnji, dodje do osnova sumnje da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost od strane bilo kog lica, neodložno će o svemu biti upoznat nadležni državni tužilac, a policijski službenici će sprovesti kontinuirane aktivnosti u cilju zaštite života i imovine oštećenog lica”, navodi, pored ostalog, UP u reagovanju na današnju izjavu predstavnika URA.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić saopštio je povodom navoda o ugroženosti lidera URA-e, da “Crna Gora nikada više ne smije da bude država u kojoj su u pitanje dovedena osnovna ljudska prava”.

“Prijetnje Dritanu Abazoviću su prijetnje svemu normalnom i progresivnom u našoj zemlji!​”, poručio je Krivokapić na Tviteru i pozvao državne organe da “hitno preduzmu sve mjere zaštite g. Abazovića, ali i ostalih građana naše zemlje”.

XS
SM
MD
LG