Linkovi

Uklonjene sve barikade na severu Kosova, prelazi otvoreni za saobraćaj


Nadomak prelaza između Kosova i Srbije (Foto: RFE/RL)
Nadomak prelaza između Kosova i Srbije (Foto: RFE/RL)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja objavio je na društvenoj mreži Fejsbuk da su granični prelazi Jarinje i Brnjak sada otvoreni, nakon što su uklonjene sve barikade na putevima na severu Kosova, javio je Radio Slobodna Evropa.

Ujedinjene nacije pozdravile odlaganje primene odluka kosovskih vlasti

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dužarik izjavio je da, kada je reč o napetostima na graničnim prelazima između Kosova i Srbije, svetska organizacija pažljivo prate događaje na Kosovu.

Pozdravljamo odlaganje primene odluka koje su dovele do širenja tenzija na terenu. Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), Kerolajn Zijede, pozvala je u nedelju sve strane da se bave tim pitanjima u dobroj veri kroz dijalog koji vodi EU, kako bi se osnažila stabilnost i bezbednost za sve”, rekao je Dužarik na dnevnom brifingu za novinare u sedištu Ujedinjenih nacija.

"Barikade koje su srpske ilegalne strukture postavile sinoć, 15 minuta nakon što su sirene puštene i raspoređene na devet različitih lokacija na severu zemlje, isti su već u potpunosti uklonili. Sloboda kretanja je potpuna i granični prelazi Jarinje i Brnjak su otvoreni za građane", poručio je ministar .

Kao što smo obećali, kao Vlada Republike Kosovo, uklanjanjem barikada i obezbeđenjem slobode kretanja našim građanima, pomerili smo sprovođenje odluka za 1. septembar 2022. godine, kako bismo održali stabilnost u zemlji i regiji", napisao je Svećla.

On je istakao i da, kako se izrazio, stvaranje panike, izazivanje opšte opasnosti, kretanje naoružanih i maskiranih lica unutar zemlje, brutalno premlaćivanje građana kao i pokušaj ubistva policajaca neprihvatljive su radnje i u tom pravcu se intenzivno vodi istraga.

Pravda će se postići. Korišćenje takvih kriminalnih grupa za destabilizaciju zemlje od strane srpske strane ne ugrožava samo našu zemlju, a to postaje još ozbiljnije kada Srbija, koja kroz takve grupe želi da ostvari svoje ciljeve, dobije punu i već javnu podršku Moskve”, napisao je on.

Blokade su uspostavljene u nedelju 31, dan pre stupanja na snagu odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije, koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Portparol kosovske policije za severni region Branislav Radović potvrdio je da su sve barikade na severu Kosova uklonjene. Prema njegovim rečima, situacija na terenu je trenutno mirna.

Prethodno su u ponedeljak uklonjene pojedine od devet barikada koje su lokalni Srbi na severu Kosova postavili zbog odluke Vlade Kosova da počne izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je na konferenciji za novinare u ponedeljak da će granični prelazi biti otvoreni kada se uklone sve barikade.

KFOR prati situaciju na severu Kosova

Misija KFOR-a objavila je da pomno prati situaciju na severu Kosova sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama.

U okviru mandata Ujedinjenih nacina KFOR ostaje snažno posvećen bezbednosti i spreman je da usvoji neophodne mere za očuvanje bezbednosti Kosova", navodi se na Tviter nalogu mirovne misije na Kosovu koju predvodi Severnoatlantska alijansa (NATO).

Kurti je rekao i da je u nedelju uveče bilo pucnjave u pravcu policije Kosova i da je postavljeno ukupno devet barikada sa naoružanim ljudima, koji su zaustavljali građane. On je kazao da su ilegalne strukture Srbije postale kriminalne, agresivne bande, te da ih "podržava država Srbija".

Premijer Kosova je dodao da nije bilo ranjenih policajaca, kako su to pojedini mediji na Kosovu preneli i upozorio na dezinformacije koje su se širile iz Srbije ali i iz Rusije.

Istovremeno, 11 građana je povređeno, kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja, javlja RSE.

Nekoliko automobila građana i kosovske policije također je oštećeno od strane, kako je rekao ministar, "kriminalnih, ilegalnih naoružanih struktura".

Osim na Jarinju i Brnjaku, na drugim prelazima kosovske vlasti su počele da izdaju dokumente za ulaz i izlaz svima koji imaju dokumenta Republike Srbije. Od nedelje 31. jula u ponoć do ponedeljka 1. avgusta u u podne je na devet graničnih prelaza Kosova izdato preko 1.500 takvih dokumenata, saopštio je ministar Svećlja.

Petković: Na korak od ozbiljnog sukoba

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Srbija nema interes da destabilizuje prostor Zapadnog Balkana, ukazujući da je situacija na Kosovu u nedelju uveče bila na korak od ozbilJnih sukoba, prenosi Fonet.

"Dovoljna je bila odluka Aljbina Kurtija da povuče svoju odluku i da se sklone barikade, da se vratimo normalizaciji i miru. Nama mir treba i mi na miru insistiramo", rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za novinare.

Petković je poručio je da je "ozbiljnom diplomatskom inicijativom Srbija uspela da zaustavi nerazumne odluke Kurtija".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da je u sinoćnjim događajima na severu Kosova povređeno 11 građana, da su oštećeni neki automobili policije i građana od strane "nelegalnih oružanih kriminalnih struktura", prenosi N1

EU poziva Srbiju i Kosovo na pregovore

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je predsednik Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da dođu u Brisel i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima, javlja Radio Slobodna Evropa.

Borelj je prethodno pozdravio odlaganje uvođenja reciprociteta za registarske tablice i lične karate do 1. septembra i rekao da očekuje da će blokade koje su Srbi na severu uveli odmah biti uklonjene.

"Pozdravljamo odluku Kosova da pomeri mere do 1. septembra. Očekujem da sve blokade na putevima budu odmah uklonjene", napisao je na Tviteru.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku "Kosova da prihvati predlog Borelja o odlaganju odluke o tablicama i dokumentima za mesec dana".

Lajčak je na Tviteru napisao da "EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone".

"Borelj je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan sam ambasadi SAD na snažnoj podršci", napisao je Lajčak.

Američki ambasador Džefri Hovenije u nedelju se sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem i zatražio odlaganje primene odluka.

Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, optužio je na Tviteru kosovoskog premijera Aljbina Kurtija da započinje svađu, a srpskim liderima savetovao da na to "ne nasedaju".

Vučić: Radimo na smirivanju tenzija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u nedelju kasno uveče sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, i nakon sastanka izjavio da očekuje deeskalaciju na Kosovu i Metohiji, prenosi Fonet.

"Mojsilović je imao korektan razgovor sa Kforom, a u ponoć očekujemo razgovor komandant KFOR-a sa Goranom Rakićem i predstavnicima Srba, jer je za nas strašno važno da se dijalog nastavi i da počnemo da rešavamo stvari mirnim putem", rekao je Vučić.

Plakati u Severnoj Mitrovici protiv najavljenih mera kosovske Vlade
Plakati u Severnoj Mitrovici protiv najavljenih mera kosovske Vlade

On je istakao da su međunarodni predstavnici zamoljeni da utiču na albansku stranu pre dijaloga u Briselu.

"Verujem da ćemo imati dobrih vesti. Nadam se da će ovo večeras ili sutra deeskalirati, a onda nam ostaje da se pripremimo za razgovor i da pokušamo kroz kompromisna rešenja da dođemo do povoljnije situacije za očavanje mira", kazao je Vučić.

Rama: Opcije za Kosovo rat ili Otvoreni Balkan

Situacija na Kosovu je odraz dubokih teškoća koje postoje u tom odnosu i primeni suvereniteta na celoj teritoriji države, na osnovu sporazuma dogovorenog između Kosova i Srbije u Briselu, i u ovom trenutku podržavam 100 odsto vlasti Kosova da se sporazum sprovede, rekao je albanski premijer Edi Rama, prenosi Fonet.

On je istakao da u ovakvim situacijama Kosovo ima dva puta - povratak u rat ili da sedne za to Otvorenog Balkana.

Rama je ocenio da je Vlada Kosova donela ispravnu odluku, sprovodeći reciprocitet, a zatim odlažući je za 30 dana.

Rama je čestitao Kurtiju na uzdržanosti i tome što je saslušao saveznike.

"Ove situacije ne pokazuju da je Otvoreni Balkan nepotreban ili pogrešan. Ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja nepotrebna, ove situacije pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan. To je razlog zašto Kosovo treba da dođe i sedne za sto Otvorenog Balkana", poručio je albanski premijer.

XS
SM
MD
LG