Linkovi

Samit EU-Balkan: Otkazano obraćanje lidera EU, nezadovoljstvo predstavnika Balkana


O zaključcima susreta EU-Zapadni Balkan
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

O zaključcima susreta EU-Zapadni Balkan

Sastanak lidera Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana u Briselu završen je u četvrtak popodne posle više od tri sata, a glavna tema razgovora je bila o načinima za ubrzanje integracije regiona u EU.

Konferencija za novinare posle samita, na kojoj je trebalo da se obrate lideri Evropske unije je otkazana.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je pre početka samita da zemlje zapadnog Balkana moraju da imaju realnu priliku da se pridruže EU nakon što su dugi niz godina naporno radile na ispunjavanju uslova za ulazak u blok.

"Građani Zapadnog Balkana čekali su skoro 20 godina na priliku da postanu članovi Evropske uniji", rekao je Šolc novinarima.

"Od najveće je važnosti da ovo postane kredibilno obećanje, jer mnogi napori koje su ove zemlje preduzele moraju na kraju da dovedu do njihovog prijema", rekao je on i dodao da će Nemačka raditi na tom cilju.

Vučić: Prihvatiti Makronovu inicijativu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa liderima Albanije i Severne Makedonije nakon samita, izneo je uverenje da će pregovori o pristupanju Evropskoj uniji sa ove dve zemlje biti otvoreni, jer su uradile sve što je od njih traženo i ispunile sve uslove.

Vučić je rekao da je potrebno prihvatiti inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona o kreiranju nove političke zajednice, kao načina da se čuje glas regiona, ali i da region čuje stavove EU, preneo je FoNet.

"Ova politička zajednica je važna i značajna stvar za nas, tako ćemo moći svi zajedno da rešimo određena pitanja, da rešimo ova teška pitanja za Severnu Makedoniju i Albaniju", rekao je Vučić.

"Zahvaljujem premijerima Albanije i Severne Makedonije, Ediju Rami i Dimitru Kovačevskom, koji su bili fer prema Srbiji", rekao je Vučić i naveo da ne krije da su veliki pritisci zbog ukrajinsko-ruskog pitanja.

"Imam manje frustracija nego moji prijatelji zbog situacije u kojoj smo danas, ali verujem da možemo više uraditi u decembru", rekao je Vučić.

Kovačevski: Gubimo vreme koje nemamo, ruska agresija pretnja svima

Severnomakedonski premijer Dmitri Kovačevski preneo je da je na samit podsetio da je njegova zemlja skoro 18 godina kandidat za članstvo u EU i da je nezadovoljna što bilateralna pitanja postaju multilateralni problem.

"Ruska agresija pretnja je svim zemljama u regionu i proširenje treba shvatiti kao neophodnost i investiciju u evropsku bezbednost", rekao je Kovačevski i naglasio da postoji nezadovoljstvo dinamikom pristupanja.

"Ono što se događa je ozbiljan problem i udar na kredibiltet EU. Trošimo vreme koje nemamo i moja zemlja, Albanija i region ne mogu biti zaglavljeni jer jedna zemlja blokira naš put", rekao je Kovačevski.

I on se zahvalio Emanuelu Makronu na predlogu za zemlje regiona, ali je naglasio da je on kakav je sada je neprihvatljiv za Severnu Makedoniju, navodeći neke od uslova koji bi morali biti uključeni u pregovarački okvir.

Kovčaveski je rekao da inicijativa Otvoreni Balkan nije zamena za EU, ali je primena četiri slobode EU unutar regiona. Svih 27 zemalja, nacija postali su deo EU, ponosno sa svim svojim različitostima, a to želi i Severna Makedonija - ništa manje i ništa više, rekao je Kovačevski, preneo je FoNet.

Rama: Prevaratnski duh proširenja

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da duboko žali zbog ponašanja Eevropske unije, navodeći da razlog zašto nema evropskih inhetgacija nije samo Bugarska, "ona je sramota", već se radi o prevarantskom duhu proširenja.

"Šarl Mišel je rekao da imamo po tri minuta, a ja sam rekao dovoljno bi bilo 30 sekundi da ste ispunili ono što nisu ispunili", ocenio je Rama.

"Ne čuju nas kao Evropljane, već kao goste u podeljenoj kući", rekao je Rama koji je zahvalio francuskom predsedniku na predlogu geopolitčke zajednice.

"Nastavićemo evropski put sa nadom da ćemo u narednom veku biti članice EU", naveo je albanski premijer.

"Nova politička zajednica je način da budemo svi zajedno u jednoj kući, kao jedna prodica, nema veze što smo na različitim spratovima, ali u dnevnoj sobi bismo bili zajedno", rekao je Rama.

"Glavna tema bila je Severna Makedonija, setite se nekad Makedonije, koja 17 godina čeka kao kandidat", rekao je Rama, koji dodaje da je morao da osvoji treći mandat da bi posle osam godina sačekao početak pregovora za svoju zemlju.

"Rekao sam im da kada govore da je Vladimir Putin bolestan, da je on možda bolestan, ali da ni ovo mesto ne izgleda baš zdravo", naglasio je Rama i ukazao da građanima Kosova nije dozvoljeno da se šetaju slobodno po teritoriji Evrope.

"Bez obzira na Berlinski proces ili Otvoreni Balkan, nama nije potreban rat, konflikt i tenzije u regionu i zato se krećemo u smeru koji smo izabrali, rekao je Rama, navodećo da bi EU trebalo da ima razumevanje za Srbiju i odnose prema Rusiji. Nemojte da dozvolite da izgubimo veru u EU, bez obzira na ovu šaradu, jer prvi put u istoriji imamo priliku da budemo gde želimo, a ne pod carevima i vladarima koje nismo birali", rekao je Rama.

Petkov: Bugarska neće deblokirati otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom

Bugarski premijer Kiril Petkov, čijoj vladi je u sredu izglasano nepoverenje, najavljujući pre početka samita EU-Zapadni Balkan da nema izgleda da se na ovom samitu deblokira otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom

"Nema nikakvih izgleda za ukidanje veta na ovom samitu", rekao je Petkov po dolasku na samit čelnika EU i Zapadnog Balkana, javio je dopisnik agencije Hina iz Brisela, prenosi FoNet.

Pekov je naveo da zeleno svetlo za ukidanje veta Severnoj Makedoniji u bugraskom parlamentu treba da bude održivo rešenje, bez obzira ko bude na vlasti u Sofiji.

Bugarski parlamentarci izglasali su u sredu nepoverenje vladi premijera Kirila Petkova, čime nastupa politička kriza u zemlji dok traje rat u Ukrajini i u vreme rastuće inflacije. Petkov je optužio opoziciju u Bugarskoj da koristi makedonsko pitanje za ucenu njegove vlade svaki put kada se boje da će biti otkrivene nove korupcijske afere dok su oni bili na vlasti.

Čelnik najveće opozicione stranke i bivši premijer Bojko Borisov najavio da će njegova partija glasati za ukidanje veta.

Osmani: Srbija nanosi štetu i sebi, i regionu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je a Srbija do sada nije pokazala nikakvu dobru volju da se u potpunosti složi sa EU oko uvođenja sankcija Rusiji i da Srbija na tom putu ne nanosi štetu samo sopstvenoj perspektivi, već i ostatku regiona, jer dozvoljava veći uticaj Rusije.

U obraćanju medijima u Briselu, neposredno pred početak Samita EU-Zapadni Balkan, Vjosa Osamni je rekla da je to "pogubno po našu budućnost, kao i po mir i stabilnost kojima težimo", preneo je Kossev.

Potvrdivši da misli da Srbiju, ona je istakla da one zemlje koje veruju da mogu da idu putem Moskve i Putina ne zaslužuju da uđu u EU, jer se "ne može ići na dva puta", kao i da je za Kosovo volja naroda za evroatlantskim integracijama ispred svega.

"Mi nismo nikada gledali bilo gde drugo. To je jedina altenativa na kojoj smo radili i na kojoj nameravamo da radimo. Naše strpljenje neće nestati. Zbog toga verujem da sve zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju da budu ovde, da izraze svoja gledišta, kao i gledišta sopstvenih naroda. Aoni koji su iskreno posvećeni putu ka EU, treba da nastave dalje", rekla je Osmani.

Založila se još jednom za viznu liberalizaciju, istakavši da se Kosovo iskreno nada da će je dobiti jer su ispunili kriterijume pre četiri godine, te je odluka sada isključivo na Evropskoj uniji. Naznačila je da je "velika nepravda" upravo to što građani Kosova još nemaju viznu liberalizaciju i podržala kandidaturu Moldavije i Ukrajine za članstvo u EU, kao i to da Severna Makedonija i Albanija započnu pristupne pregovore.

XS
SM
MD
LG