Linkovi

Vlada Kosova na mesec dana odložila primenu odluka o tablicama i dokumentima


Kosovska policija u večernjim satima u severnoj Mitrovici (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Kosovska policija u večernjim satima u severnoj Mitrovici (Foto: Radio Slobodna Evropa)

Vlada Kosova odložila je na 30 dana primenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima nakon napetosti na severu Kosova i srpskih blokada puteva ka granici sa Srbijom, javio je Radio Slobodna Evropa.

Prethodno se američki ambasador Džefri Hovenije u nedelju sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem te zatražio odlaganje primene odluka koja je trebalo da počne u ponedeljak 1. avgusta.

U nedelju nakon što su Srbi blokirali puteve ka graničnim prelazima sa Srbijom na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, kosovska policija je saopštila da su se na pojedinim mestima čuli pucnji, a neki su bili usmereni prema policijskim jedinicama, no povređenih nasreću nije bilo.

Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta, ocenila je NATO Misija na Kosovu KFOR i navela kako je spremna intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom.

Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta, ocenila je NATO Misija na Kosovu KFOR i navela kako je spremna intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom.

Policija Kosova je saopštila i da je dobila informacije o više slučajeva privođenja i maltretiranja albanskih državljana "nanoseći im povrede i materijalnu štetu na vozilima od strane osumnjičenih osoba za koje se sumnja da su deo organizacije za blokadu ulica".

Prethodno je policija navela da nema zvaničnih informacija o povređenim građana ili policijskih službenika, i pozvali su sve medije i građane da ne nasedaju na lažne vesti koje kako ističu destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

Vučić: Predstoji najteža politička borba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju uveče da predstoji verovatno najteža politička borba u narednim nedeljama i mesecima, te poručio kako se radi sve da se situacija na severu Kosova smiri.

On je zahvalio Srbima na Kosovu na, kako je naveo, uzdržanosti. On se zahvalio visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelju i predstavnicima američke ambasade.

"Radimo na smirivanju. Sve što možemo, kako možemo. Bez obzira koliko teško, predaje neće biti i pobediće Srbija", rekao je Vučić u uključenju za TV Pink.

Vučić je naveo i da se načelnik Generalštaba Srbije Milan Mojsilović čuo sa komandantom KFOR-a i da su razmenili informacije jer je mnogo, kako je naveo, bilo dezinformacija u toku večeri.

Vučić je najavio da će se u ponoć komandant KFOR-a sastati sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.

"Molili smo da učine sve da, ako ne da ukinu (odluku o primeni), onda da odlože primenu do dogovora u Briselu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prehtodno u nedelju ujutro da vlasti u Srbiji traže nastavak važenja KS tablica, za koje je naveo da su statusno neutralne.

Blokade puteva

U međuvremenu, Besim Hoti iz kosovske policije potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je i u mestu Rudare kod Zvečana blokiran je magistralni put Priština-Raške.

Selo Rudare nalazi se pet kilometara od Mitrovice. Hoti je također rekao da je postavljena blokada i u selu Zupče, koje se nalazi u blizini magistralnog puta Brnjak-Mitrovica.

"Zna se da su se na zvuk sirena Srbi uvek okupljali jer je to uvek značilo odgovor na neku opasnost. Iznenada je bilo, ali se negde i očekivalo. Okupili smo se u znak protesta protiv odluka vlade Kurtija za licne karte i tablice", kazao je za RSE jedan od demonstranata kod Rudara.

Kosovska policija objavila je da je zbog blokada zatvorila granične prelaze Jarinje i Brnjak za putnike i vozila te obavestila građane da koriste alternativne pravce.

Prema informacijama sa terena, putnicima na Jarinju savetuje se da se vrate u Srbiju, a na cestama na severu Kosova viđeni su maskirani ljudi.

Vojska Srbije nije ulazila na Kosovo

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je 31. jula, kako je saopštilo, dezinformacije da su se njeni pripadnici sukobili sa kosovskom policijom.

"Povodom velikog broja dezinformacija, koje namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, u kojima se navodi da je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju, u kojem se ne navode detalji.

Barikada je privremeno uklonjena za prolazak lidera Srpske liste - vodeće stranke kosovskih Srba. U Raškoj su se sastali sa direktorom Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petrom Petkovićem. Uz funkcionere Srpske liste priliku za ulazak iskoristili su i neki građani.

Mirovna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) je u odgovoru Radiju Slobodna Evropa rekla da prati situaciju i prikuplja informacije te da će naknadno izaći sa reakcijom za medije.

Reakcije na Vučićevo obraćanje u vezi sa odlukama kosovskih vlasti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Blokiran je i put u blizini Bošnjačke mahale u Severnoj Mitrovici.

U Severnoj Mitrovici čule su se sirene koje se obično puštaju kada se poziva na neku organizaciju.

Razmena optužbi kosovskih i srpskih funkcionera

Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je putem Facebooka da je, ''i pre nego što je počelo naše izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata na graničnim prelazima sa Srbijom, ilegalne srpske strukture na severu počele su blokirati puteve i pucati''.

''Prethodile su im izjave, sastanci i skupovi straha i pretnji u Beogradu i Raškoj. Tamo su ove agresivne akcije koje se danas događaju planirane i potaknute. Vučić (Aleksandar, predsednik Srbije) i Petković (Petar, šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije) glavni su odgovorni za nemire'', naveo je Kurti.

Kurti je, pored ostalog, ocenio da ''sledeći sati, dani i sedmice mogu biti izazovni i problematični''.

Direktor kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković optužio je kosovskog premijera za krizu.

"Jedini krivac za trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji jeste Aljbin Kurti koji svojim neuračunljivim potezima izaziva novu krizu na prostoru Kosova i Metohije", saopštio je Petković.

Petković je naveo i da je "Vučić pozvao na mir, stabilnost i dijalog kao", kako je dodao, "jedini mehanizam za normalizaciju odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja".

"Jedina poruka koja je upućena i iz Raške i iz Beograda danas jeste poruka mira i potrebe za poštovanjem Briselskog sporazuma i što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština", naveo je Petković.

Ukrajinska ambasada u Srbiji izdala je upozorenje svim građanima Ukrajine da se uzdrže od poseta "južnim regionima Srbije" i da izbegavaju mesta masovnog okupljanja.

Upozorenje ambasade odnosi se na Kosovo, jer Ukrajina ne priznaje nezavisnost bivše srpske južne pokrajine.

Odluke o srpskim tablicama i dokumentima

Blokade su uspostavljene dan uoči stupanja na snagu dve odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.

Vlada je saopštila da će 1. avgusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Taj dokument izdavaće se na svim graničnim prelazima i važiće 90 dana, kao i dokument koji vlasti Srbije izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju.

Dokument će dobiti i osobe mlađe od 16 godina koje nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati rodni list.

"Ljudima koji dolaze iz Srbije na Kosovo nećemo uzimati dokumente, dodaćemo im deklaraciju. Dakle, oni dolaze sa dokumentima koje je izdala Srbija, mi ih ne uzimamo, ali im izdajemo deklaraciju, jer već 11 godina Srbija se ponaša isto prema svakom građaninu naše Republike kada pređe granicu i ode u Srbiju. Dakle, od sutra će imati još jedan dokument", rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Takođe, u ponedeljak bi trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 31. jula da se Kosovo poziva na član 3. Sporazuma o slobodi kretanja koji su Priština i Beograd postigli u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

Prema njegovim rečima, taj se član ne može odnositi na Srbe koji žive na severu Kosova. Pozvao je Srbe na Kosovu na smirenost, ali je dodao da se boji njihove reakcije, ne pojašnjavajući o kakvoj se reakciji radi.

Procenjuje se da 10.000 automobila sa tablicama kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i sl. cirkulišu opštinama na severu Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Prema odluci koju je 29. juna donela Vlada Kosova, rok za preregistraciju automobila trajaće do 30. septembra.

Dve odluke Vlade Kosova nisu dobro primljene u Beogradu, jer je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u subotu, 30. jula rekao da će, ako Priština ne odustane od te dve odluke, srpski funkcioneri na Kosovu započeti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Blokade zbog registarskih tablica

Inače, i ranije su lokalni Srbi na severu Kosova blokirali ceste u znak nezadovoljstva odlukama kosovskih vlasti.

Poslednji put su putevi na sjeveru Kosova, odnosno oni koji vode prema dva granična prelaza koji povezuju Kosovo i Srbiju - Jarinje i Brnjak - bili blokirani u septembru 2021.

Lokalni Srbi protestvovali su zbog odluke Vlade Kosova da zahteva od srpskih vozača da pri ulasku na teritoriju Kosova skinu tablice i nose privremene tablice.

Evropska unija pomogla je smirivanju napetosti, a strane su se dogovorile da će preko državnih simbola na registarske tablice staviti nalepnice.

No, u okviru dijaloga, Kosovo i Srbija nisu uspeli postići dugoročni dogovor o ovom pitanju te dve strane nastavljaju primenjivati režim samolepljivih ceduljica.

XS
SM
MD
LG