Linkovi

Lajčak na Kosovu: Dogovoreno mora da se sprovede


Lajčak o dijalogu na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

KO Lajcak Visit Kosovo 29.06.2022.mp4

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da formiranje Zajednice srpskih opština nije zahtev Brisela već, kako se izrazio, nešto što je Kosovo dogovorilo sa Srbijom i da to treba da bude sprovedeno.

Lajčak je na Kosovu boravio tri dana, a osim Prištine obišao je i sever Kosova.

Diplomata Evropske unije je tokom boravka u kosovskoj prestonici podcrtao da je potrebno da dve strane primene sve postignute sporazume - uključujući i dogovor o Zajednici srpskih opština.

"To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo uključujući i ratifikaciju u vašoj Skupštini, stoga postoji jasan princip međunarodnog prava, to što je dogovoreno mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije. Naš stav kao Evropske unije je isti i prema Kosovu i prema Srbiji - ono što je dogovoreno mora da se sprovede. Ima još pitanja, ali je za Srbiju to važno pitanje. Ne možemo da bežimo od te teme", rekao je Lajčak.

Novinare u Prištini zanimalo je i da li će Zajednica srpskih opština biti tema naredne runde dijaloga predstavnika Kosova i Srbije.

"Nema predloga na stolu u ovom trenutku, ali imali smo diskusije po ovom ptianju sa gospodinom Bisljimimjem i gospodinom Kurtijem. To će biti pomenuto na sastaku dva lidera u Briselu ponovo. Uvek to pitanje bude pomenuto", naveo je specijalni izaslanik EU.

Lajčak je naveo da bi voleo da se sastanak na predstavnika Beograda i Prištine na visokom političkom nivou u Briselu održi pre letnje pauze.

"Imamo neki zalet da idemo sa češćim, redovnijim sastancima na najvišem nivou. Normalizacija je odgovornost lidera, a naš plan je da imamo redvone sastanke između premijera Kurtija i predsednika Vučića. Nadam se da ćemo viđati mnogo više toga", poručio je Lajčak.

On je istakao da Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju.

Ispunili ste kriterijume. Ovo već predugo traje, trebalo bi već da bude odrađeno. Koristim svaku priliku kada razgovaram sa zemljama članicama da naglasim ovu činjenicu. Potpuno sam svestan koliko je to važno i za imidž i kredibilitet Evropske unije“, zaključio je zvaničnik Unije.

Na kraju posete Kosovu specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u Severnoj Mitrovici i sa predsednicima četiri opštine na severu Kosova i predstavnicima Srpske liste.

XS
SM
MD
LG