Linkovi

Akcije Rio Tinta u padu nakon poteza Vlade Srbije, Vlada Australije žali


Arhiva - Ime kompanije Rio Tinto na šlemu radnika u Boronu, Kalifornija.
Arhiva - Ime kompanije Rio Tinto na šlemu radnika u Boronu, Kalifornija.

Akcije kompanije Rio Tinto oslabile su u petak nakon što je Srbija oduzela svoje izdate dozvole za istraživanje litijuma, usled zabrinutosti za životnu sredinu, što je naštetilo ambiciji te anglo-australijske rudarske kompanje da postane najveći evropski snabdevač metala koji se koristi u proizvodnji električnih vozila, javio je Rojters.

Akcije Rio Tinta u Australiji su pale za 4,1 odsto, nakon pada od čak 5,1 odsto na australijskoj berzi, što je najgori pad vrednosti akcija kompanije u toku dana od avgusta 2021. Referentni indeks je završio u padu od 2,3 odsto.

U Londonu, akcije Rio Tinta pale su za više od 3 odsto.

Agencija podseća da se odluka Vlade Srbije događa u trenutku kada se u zemlji približavaju opšti izbori u aprilu i kako su se odnosi Beograda i Kanbere pogoršali nakon nedeljne deportacije teniske zvezde Novaka Đokovića iz Australije zbog njihovih pravila ulaska usled pandemije Kovida 19.

To je takođe veliki gubitak za Rio Tinto, koji se nadao da će projekat pomoći da postane jedan od 10 najvećih svetskih proizvođača litijuma, ključnog sastojka baterija, navodi agencija i podseća da je taj rudnik jedini litijumski projekat za tu kompaniju i da je kompanija pre samo mesec dana objavila dogovor o kupovini drugog litijumskog nalazišta za 825 miliona dolara.

Agencija dalje podseća da je na hiljade ljudi blokiralo puteve prošle godine u znak protesta protiv podrške vlade projektu, zahtevajući da Rio Tinto napusti zemlju i primoravajući lokalne vlasti da odustanu od prostornog plana za dodelu zemljišta za objekat.

"Odluka je doneta nekoliko dana nakon što su veze između Australije i Srbije dostigle dno pošto je teniska zvezda Đoković deportovana pre nego što je mogao da igra na Australijan openu", navodi Rojters i podseća da je Đoković u decembru javno iskazao podršku "čistom vazduhu" preko svog naloga na Instagramu.

Vlada Australije žali zbog povlačenja dozvola Rio Tinta

Vlada Australije saopštila je da žali zbog odluke Srbije da oduzme dozvole Rio Tintu.

"Uočavamo snažne ekonomske koristi od značajne investicije kompanije Rio Tinto u Srbiji. Australijske resursne kompanije imaju izuzetnu reputaciju širom sveta, posebno kada je reč o njihovoj stručnosti", navodi se u saopštenju vlade dostavljenom Rojtersu.

Rio Tinto je već potrošio 450 miliona dolara u studije preizvodljivosti, izvodljivosti i drugim studijama o Jadaru, kako bi razumeo prirodu ležišta, navodi kompanija u izveštaju o projektu u julu.

"Nivo protivljenja tome zaista je porastao u poslednjih šest meseci“" rekao je analitičar Kredi Svisa Saul Kavonić o rudniku Jadar.

"Već neko vreme ističemo da bi bilo oko dva dolara po akciji u opasnosti ako bi je vlada poništila", rekao je Kavonić, prenela je agencija.

Ove nedelje, Rio Tinto je pomerio rokove za prvu proizvodnju iz Jadara za jednu godinu do 2027, navodeći kašnjenja u odobrenjima.

"Još veća nestašica litijuma"

U punom kapacitetu, očekivalo se da će rudnik Jadar proizvoditi 58.000 tona rafinisanog litijum karbonata za baterije godišnje, što ga čini najvećim evropskim rudnikom litijuma po proizvodnji, piše dalje Rojters.

Stručnjaci su govorili da će svetska nestašica litijuma trajati još najmanje tri godine, ali otkazivanjem projekta Jadar manjak će sada potrajati nekoliko godina.

"Sada smo na mestu gde će snabdevanje litijumom odrediti tempo uvođenja električnih vozila", rekao je Kavonić.

Snažna globalna potražnja za metalom koja je daleko nadmašila rast ponude, gurnula je cene litijuma na rekord u poslednjih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG