Linkovi

Đoković nakon deportovanja iz Australije stigao u Beograd


Novak Đoković priprema lična dokumenta na beogradskom aerodromu, nakon deportovanja iz Australije, 17. januara 2022.
Novak Đoković priprema lična dokumenta na beogradskom aerodromu, nakon deportovanja iz Australije, 17. januara 2022.

Prvi teniser sveta Novak Đoković stigao je nešto posle 12 časova na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" letom iz Dubaija. Dočekale su ga brojne medijske ekipe i stotine obožavalaca, ali nisu imali priliku da se sretnu sa njim, preneo je FoNet.

Đoković je u Dubai stigao iz Australije, odakle je deportovan pošto je pred tročlanim većem Federalnog suda izgubio spor koji je vodio zbog odluke ministra za imigracije Aleksa Hoka da mu poništi vizu.

Ranije je najavio da se neće javno oglašavati o procesu koji je vodio i izgubio u Australiji dok se ne završi teniski turnir Australijan Open, koji je prvi teniser sveta osvajao devet puta.

Đokoviću bi moglo da bude zabranjeno i da učestvuje na Rolan Garosu u maju ove godine, zbog novog zakona u Francuskoj čiji cilj je da se nevakcinisanima onemogući pristup stadionima i javnim mestima, prenosi agencija Asošijeted pres.

Poslanik u francuskom parlamentu, Kristof Kastaner, rekao je da će novi zakon važiti za sve koji žele da igraju na turniru.

Međutim, kako prenosi AP, pojedini detalji zakona se i dalje utvrđuju - uključujući i status ljudi koji su se nedavno oporavili od Kovida 19, kao što je to slučaj sa Đokovićem. Pitanje je koliko vremena može proteći od zaraze da bi se stekli uslovi za izuzeće od pravila o vakcinaciji. Francusko Ministarstvo sporta saopštilo je u ponedeljak da kada zakon stupi na snagu, neće biti izuzeća do daljneg.

Đoković takođe brani titulu na Vimbldonu, koji počinje krajem juna. Međutim, do sada, Engleska je dozvoljavala izuzeća za sportiste, ako ne napuštaju mesto gde su smešteni, osim kada se takmiče ili treniraju. Američki teniski savez, organizator Ju Es opena, saopštio je da će poštovati vladina pravila o vakcinalnom statusu.

Problemi i sa sponzorima?

Australijska priča Novaka Đokovića mogla bi da natera multimilionerske sponzore da razmisle o svom odnosu sa jednim od najvećih tenisera, piše danas AFP.

Kompanija Lakost objavila je saopštenje posle odluke australijskih vlasti da deportuju Đokovića jer nije vakcinisan, u kojoj navode da će "što je pre moguće" stupiti u kontakt s njim kako bi razmotrili događaje koji su pratili njegovo prisustvo u Australiji.

Đoković je u 2021. godini od sponzora inkasirao oko 30 miliona dolara. U avgustu 2021. godine obnovio je ugovor sa francuskom kompanijom Lakost, koji je stao uz njega 2017. godine. Novi ugovor potpisan je do 2025. godine.

XS
SM
MD
LG