Linkovi

Berlinska bolnica: Aleksej Navalni izveden iz indukovane kome


Aleksej Navalni tokom obeležavanja petogodišnjice smrti ruskog opozicionara Borisa Njemcova u Moskvi; arhivska fotografija (Foto: Reuters)
Aleksej Navalni tokom obeležavanja petogodišnjice smrti ruskog opozicionara Borisa Njemcova u Moskvi; arhivska fotografija (Foto: Reuters)

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider i kritičar predsednika Vladimira Putina, više se ne nalazi u medicinski indukovanoj komi i reaguje na govor – saopštila je bolnica u nemačkoj prestonici Berlinu u kojoj je Navalni smešten, objavila je agencija Rojters.

"Navalni više nije priključen na uređaj za mehaničku ventilaciju", ukazano je u saopštenju bolnice u koju je Navalni prebačen na lečenje pošto je, prošlog meseca, tokom putovanja u Rusiji osetio medicinske poteškoće.

“Prerano je za procenu potencijalnih dugoročnih posledica njegovog teškog trovanja", navedeno je u kratkoj objavi bolnice.

Nemačke vlasti saopštile su prošle nedelje da je isptivanjima, bez sumnje dokazano, da je Navalni otrovan hemijskim nervnim agensom iz grupe Novičok. Britanske vlasti su ga identifikovale kao otrov iz sovketske ere upotrebljen za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Engleskoj 2018. godine.

Rusija negira da je Kremlj umešana u razloge za pogoršanje zdravstvenog stanja Navalnog - kao i da Nemačka nije pružila dokaze o trovanju koje joj je zatražila krajem avgusta.

Nemačka je prethodno, u nedelju, pojačala pritisak na Rusiju zbog trovanja ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog i upozorila da bi izostanak podrške Moskve u istrazi tog slučaja mogao da "primora" Berlin da preispita sudbinu nemačko-ruskog gasovoda.

“Nadam se da nas Rusi neće naterati da promenimo stav o izgradnji gasovoda Severni tok 2 po dnu Baltičkog mora", rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas za list "Bild am Sontag".

Mas je dodao da će Nemačka "morati da konsultuje svoje partnere, ako ruska strana ne dopinese istrazi narednih dana". Nije isključio ni mogućnost kaznenih mera protiv Rusije i dodao da "ako budemo razmatrali sankcije, one bi trebalo da budu efikasno usmerene".

Navalni, političar i istražitelj korupcije koji je jedan od najžešćih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, razboleo se na letu za Moskvu iz Sibira 20. avgusta i prebačen u bolnicu u sibirskom gradu Omsku, gde je avion hitno sleteo.

Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu Čerite u Berlinu, gde su lekari naveli da prvi testovi pokazuju da je Navalni otrovan.

XS
SM
MD
LG