Linkovi

Ruski opozicioni lider u bolnici zbog "alergijske reakcije"


Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni
Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, koji se trenutno nalazi u zatvoru, prebačen je u nedelju u bolnicu zbog teške alergijske reakcije, saopštila je njegova portparolka.

Navalni služi zatvorsku kaznu od 30 dana zato što je pozvao da se održe protesti, bez odobrenja lokalnih vlasti, zbog odluke izborne komisije da ne dozvoli pojedinim opozicionim kandidatima da učestvuju na lokalnim izborima u Moskvi kasnije ove godine.

Policija je na protestu u ruskoj prestonici u subotu uhapsila više od hiljadu ljudi, što je jedan od najžešćih obračuna vlasti sa opozicijom proteklih godina.

Kira Jarmiš, Navalnijeva portparolka, tvitovala je da je Navalni hospitalizovan zbog "velikih oteklina na licu i crvenila". Dodala je da je uzrok alergijske reakcije nepoznat i da Navalni nikada nije imao slične reakcije u prošlosti.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i bolnica u Moskvi u kojoj se Navalni leči nisu komentarisali navode portparolke opozicionog lidera.

Navalni, najistaknutiji opozicionar u Rusiji, nekoliko je puta zatvaran proteklih godina zbog organizovanja anti-vladinih protesta.

Evropski sud za ljudska prava prošle godine je presudio da je zatvaranje Navalnog 2012. i 2014. godine politički motivisano i da su time prekršena njegova ljudska prava. Zvanična Moskva ocenila je da je presuda "sumnjiva".

XS
SM
MD
LG