Linkovi

Ruski opozicioni lider Navalni u komi, sumnja se da je otrovan


Ruski opozicioni aktivista Aleksej Navalni, u centru levo, uz ženu Juliju, učestvuje u martu sećanja na opozicionog lidera Borisa Nemcova u Moskvi, Rusija, 29. marta 2020.
Ruski opozicioni aktivista Aleksej Navalni, u centru levo, uz ženu Juliju, učestvuje u martu sećanja na opozicionog lidera Borisa Nemcova u Moskvi, Rusija, 29. marta 2020.

Ruski opozicioni političar Aleksaj Navalni je u komi i na respiratoru u bolnici u Sibiru nakon što je, kako se sumnja, otrovan što njegovi saveznici povezuju sa političkom aktivnošću.

Navalni je počeo da se oseća loše na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu, a odvezen je u bolnicu nakon što je avion prinudno sletio u Omsk, saopštila je njegova portparolka Kira Jarmiš. Navela je i da je otrov verovatno bio u čaju koji je Navalni popio pre ulaska u avion, gde je i izgubio svest.

Lekari u bolnici u kojoj je smešten nisu želeli da govore o dijagnozi, i samo su naveli da razmatraju niz teorija, među kojima je i trovanje.

Prema navodima Kire Jarmiš, lekari su prvobitno bili odbacili zahtev Navalnijeve supruge Julije da ga poseti u bolnici, kao i zahteve da dostave dokumentaciju koja bi omogućila da bude prebačen u neku evropsku bolnicu na lečenje.

Navalnijev lični lekar, Jaroslav Ašikmin rekao je za nezavisni medij Meduza da je pokušao da organizuje da se opozicioni lider prebaci u kliniku u Hanoveru ili Strazburgu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je neophodno sačekati rezultate testova da bi se utvrdilo Navalnijevo zdravstveno stanje i dodao da će vlasti razmotriti zahtev da mu se dozvoli da napusti Rusiju zbog lečenja.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je Francuska spremna da pruži Navalnom "svu neophodnu pomoć". Poručio je i da je neophodno razjasniti šta se dogodilo.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom rekla da Nemačka takođe insistira na transparentnosti u pogledu bolesti ruskog opozicionog lidera kojem je pružila podršku.

Britanski šef diplomatije Dominik Rab i Ujedinjene nacije takođe su izrazili zabinutost zbog Navalnijeg, a organizacija Amnesti internešenal zatražila je sprovođenje sveobuhvatne istrage.

Američki predsednik Donald Tramp je na pitanje novinara da prokomentariše situaciju, rekao novinarima u Beloj kući da Bela kuća razmatra to pitanje.

Bolnički avion, u kojem će biti tim specijalizovan za lečenje pacijenata u komi, trebalo bi da iz poleti iz Nemačke u Rusiju da bi prevezao Navalnog, saopštila je Fondacija "Bioskiop za mir" sa sedištem u Berlinu, čiji je osnivač aktivista poreklom iz Slovenije i filmski stvaralac Jaka Bizij.

Bizij je 2018. godine na lečenje u Berlin dovezao protivnika Kremlja Pjotra Verzilova, nakon što je otrovan u Moskvi.

Jarmiš je uporedila moguće trovanje Navalnog sa incidentom koji se dogodio prošle godine kada se opozicioni političar razboleo nakon što je odslužio kratku zatvorsku kaznu i kada je prebačen u bolnicu.

Doktori su tada rekli njegovoj ženi da je pretrpeo akutnu alergijsku reakciju koja je mogla da bude posledica trovanja nepoznatom hemijskom supstancom.

Navalni je žestok kritičar predsednika Vladimira Putina. Bio je hapšen i zatvaran više puta zbog organizovanja antivladinih protesta. Takođe je osnovao neprofitnu fondaciju koja za cilj ima razotkrivanje korupcije vlasti.

XS
SM
MD
LG