Linkovi

Nemačka povećava pritisak na Rusiju zbog Navalnog, ne isključuje ni sankcije


Ruski opozicionar Aleksej Navalni (Foto: Alexander NEMENOV / AFP)
Ruski opozicionar Aleksej Navalni (Foto: Alexander NEMENOV / AFP)

Nemačka je u nedelju povećala pritisak na Rusiju zbog trovanja ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog i upozorila da bi izostanak podrške Moskve u istrazi tog slučaja mogao da "primora" Berlin da preispita sudbinu nemačko-ruskog gasovoda.

Nadam se da nas Rusi neće naterati da promenimo stav o izgradnji gasovoda Severni tok 2 po dnu Baltičkog mora" rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas za list "Bild am Sontag".

Mas je dodao da će Nemačka "morati da konsultuje svoje partnere, ako ruska strana ne dopinese istrazi narednih dana". Nije isključio ni mogućnost kaznenih mera protiv Rusije i dodao da "ako budemo razmatrali sankcije, one bi trebalo da budu efikasno usmerene".

Međutim, nemački zvaničnik priznao je da bi zaustavljanje izgradnje gotovo završenog gasovoda nanelo štetu nemačkim i evropkim kompanijama.

“Ko god to zahteva morao bi da da bude svestan posledica. U izgradnji učestvuje više od 100 kompanija iz 12 evropskih zemalja, a oko polovina je iz Nemačke", naglasio je Mas.

Nemačka vlada je pod sve većim pritiskom da iskoristi gasovod Severni tok, kojim bi ruski gas direktno bio isporučivan Nemačkoj, da natera Kremlj da pruži odgovore o trovanju Navalnog.

Ruski opozicionar, koji kritikuje Kremlj i istražuje korupciju, razboleo se prošlog meseca na letu za Moskvu, nakon čega je odveden u bolnicu u sibirskom gradu Omsku. Prebačen je zatim na lečenje u jednu bolnicu u Berlinu, gde je i dalje u veštačkoj komi.

Nemačke vlasti saopštile su da su testovi pokazali da je Navalni otrovan nervnim agensom iz grupe "novičok", koji razvijen tokom sovjetske ere.

“Očekujemo od Rusa da rasvetle taj ozbiljan zločin. Ako nemaju ništa sa napadom, u njihovom je interesu da stave činjenice na sto", naveo je Mas.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina odbacio je optužbe da je Kremlj umešan u trovanje Navalnog i poručio prošle nedelje da Nemačka nije dala nikakve dokaze Moskvi o stanju ruskog opozicionara.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da je trovanje Navalnog pokušaj ubistva da bi se ućutkao jedan od najžešćih Putinovih kritičara i zatražila punu istragu.

Lekari u bolnici u Berlinu navode da je Navalni u stabilnom stanju, ali očekuju da njegov oporavak dugo traje i ne isključuju dugotrajne zdravstvene posledice.

XS
SM
MD
LG