Linkovi

Lider ruske opozicije uhapšen na protestu protiv Putina


Policija privodi Alekseja Navalnog u Moskvi

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni uhapšen je zajedno sa stotinama svojih pristalica tokom uličnih demonstracija u Moskvi i još 90 gradova u Rusiji. Protesti su organizovani pred inauguraciju Vladimira Putina koji je sprema za četvrti predsednički mandat.

Navalni je uhapšen u centru Moskve zajedno sa svojim saradnikom Nikolajem Lijaskinom. Nezavisna grupa posmatrača OVD Info procenila je da je širom zemlje uhapšeno 350 ljudi, a policija proteste smatra nedozvoljenim.

Navalni je pre nego što se pojavio na protestu boravio na nepoznatoj lokaciji kako bi izbegao hapšenje pre odlaska u centar Moskve. Tokom hapšenja demonstranti su vikali "Rusija bez Putina" i "Dole car!"

Hapšenje demonstranata na protestu protiv Putina u Moskvi
Hapšenje demonstranata na protestu protiv Putina u Moskvi

Pokret nacionalističke omladine organizovao je kontraprotest u Moskvi sa cilje da blokira protest pristalica Navalnog na trgu Puškin.

Iako posmatrači očekuju da antiputinovski protesti budu manjeg obima nego 2012., Kremlj planira manje svečanu inauguraciju nego što su bile prethodne.

Aleksej Navalni, koji je nekoliko puta hapšen zbog organizacije protesta protiv Kremlja, pozivao je pristalice na protest preko interneta, sa porukom "Ako mislite da on nije naš car, izađite na ulice svojih gradova. Nateraćemo vlast, u kojoj sede prevaranti i lopovi, da prizna milione građana koji nisu glasali za Putina".

Demonstrane u Sankt Peterburgu policija je sprečila da stignu do centralnog gradskog trga.

Protesti u Sankt Peterburgu
Protesti u Sankt Peterburgu

Inaguruacija Vladimira Putina na novi šestogodišnji predsednički mandat biće održana u ponedeljak. Putin je na predsedničkim izborima osvojio 77 odsto glasova. Navalni je trebalo da mu bude protivkandidat, ali mu je kandidatura zabranjena zbog presude koju je nazvao lažnom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG