Linkovi

Hiljade Rusa u Moskvi odaju poštu Nemcovu


Rusi na mestu u centru Moskve na kojem je 2015. ubijen Nemcov. 25. februar, 2018.
Rusi na mestu u centru Moskve na kojem je 2015. ubijen Nemcov. 25. februar, 2018.

Mesec dana pred predsedničke izbore hiljade Rusa su se okupile u nedelju u Moskvi kako bi odali poštu kritičaru Kremlja Borisu Nemcovu, koji je ubijen na ovaj dan pre tri godine.

Tokom retkog skupa opozicije koji je odobren u glavnom gradu, mnogi su nosili zastave, potrete Nemcova, transparente i cveće po ledenoj temperaturi od minus 14 stepeni Celzijusa.

Policija u Moskvi koja je često optuživana za umanjivanje broja opozicionih aktivista na demonstracijama, saopštila je da je 4.500 ljudi prisustvovalo skupu. Pro-opozicioni monitori navode da ih je bilo preko 7.000.

Bio je prisutan i bivši predsednički kandidat i anti-korupcijskt aktivista, Aleksej Navalni, kojem je zabranjeno učešće na izborima zbog pravnih problema koji su u širokim krugovima vidjeni kao isfabrikovani kako bi se sprečila njegova kandidatura.

Nemcov, jedan od najglasnijih kritičara predsednika Putina ubijen je kasno uveče 2015., dok je prelazio most samo nekoliko metara od Kremlja. U vreme kada je ubijen on je radio na izveštaju koji je imao za cilj istragu ruske uloge u konfliktu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG