Linkovi

Navalni pušten iz bolnice, njegova lekarka sumnja na trovanje


Novinari okupljeni ispred bolnice u kojoj je bio hospitalizovan Aleksej Navalni, u Moskvi, 29. jula 2019.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni pušten je iz bolnice u Moskvi gde je lečen od navodne akutne alergijske reakcije, i vraćen u zatvor.

Dan ranije, poznati kritičar Kremlja primljen je u bolnicu sa teškim oteklinama lica i crvenilom na koži a njegov advokat i privatna lekarka Anastasija Vasiljeva sumnjaju da je otrovan hemijskim agensom. Oni ističu da Navalni nikada nije patio od alergija.

"Ne možemo odbaciti da je njegova koža bila izložena otrovu i povređena nepoznatom hemijskom supstancom”, napisala je na društvenoj mreži Fejsbuk Vasiljeva.

Pristalice Navalnog okupile su se ispred bolnice ali je policija ubrzo uhapsila najmanje 12 ljudi među njima, uključujući i neke novinare.

Predstavnik bolnice ocenio je u ponedeljak da je zdravstveno stanje Navalnog zadovoljavajuće.

Navalni je osuđen na zatvorsku kaznu zbog pozivanja ruskih građana na proteste održane u subotu koje moskovske vlasti nisu odobrile. Prema nezvaničnim podacima jedne moskovske nevladine organizacije privedeno je više od 1300 ljudi.

Navalni, koji je advokat i aktivista u borbi protiv korupcije, nekoliko puta je služio zatvorske kazne proteklih godina zbog organizovanja anti-vladinih demonstracija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG