Linkovi

Navalni pušten iz zatvora, predviđa još veće opozicione proteste


Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni izlazi iz zatvora nakon što je odslužio kaznu od 30 dana zbog pozivanja na neodobrene proteste u Moskvi, Rusija, 23. avgusta 2019.
Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni izlazi iz zatvora nakon što je odslužio kaznu od 30 dana zbog pozivanja na neodobrene proteste u Moskvi, Rusija, 23. avgusta 2019.

Kritičar Kremlja Aleksej Navalni u petak je oglasio se po prvi put nakon što je oslobođen iz zatvora, predviđajući da će opozicija ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i protesti protiv vlasti samo rasti.

Navalni, koji pokušava da obezbedi podršku javnosti time što iznosi ono za šta tvrdi da je užasna zvanična korupcija, govorio je nekoliko munita nakon što je oslobođen iz ztavora u kom je odslužio 30 dana zbog ohrabrivanja protesta na kojima su se zahtevali slobodni izbori.

"Sada vidimo da te veze i prevare za njih nisu dovoljne. Nije dovoljno za njih da zabrane kandidate da učesvuju na izborima. Oni namerno žele da pohapse na desetine i da prebiju stotine... To pokazuje da ne postoji podrška ovom režimu. Oni to osećaju i oni se plaše", rekao je Navalni novinarima.

"Ne sumnjam da će, uprkos izvornom činu zastrašivanja i teroru koji se događa sada kroz nasumična hapšenja ljudi, ovaj talas (protesta) narastati i da će režim ozbiljno zažaliti zbog onoga što je uradio", rekao je on.

Poziv demonstrantima

43 godine star pravnik i aktivista poslat je u zatvor prošlog meseca nakon što je pozivao ljude da demonstriraju u centru Moskve zbog isključivanja opozicionih kandidata iz procesa lokalnih izbora u glavnom gradu Rusije narednog meseca.

Lokalni izbori vide se kao generalna proba pred izbore za nacionalni parlament 2021.

Odbijanje vlasti da registruju mnoge opozicione kandidate, uključujući i neke saveznike Navalnija, zbog tehničkih pitanja izazvalo je najveće proteste u Rusiji od demonstracija 2011-2013. zbog izborne krađe.

Policija je na brzinu uhapsila više od 2.000 ljudi i pokrenula krivične procese protiv desetak njih zbog nereda, osudivši na kratke zatvorske kazne gotovo čitavu Navalnijevu pratnju i upotrebila silu da razbije ono za šta su rekli da su nezakoniti protesti.

Bez "žutih prsluka"

Putin je rekao ove nedelje da vlasti tretiraju situaciju u skladu sa zakonom i da ne želi proteste "žutih prsluka" na onaj način na koji su se oni raširili po Francuskoj.

Rejting popularnosti vladajuće partije Jedinstvena Rusija najniži je od 2011, a Putinov rejting takođe je opao usled nezadovoljstva zbog pada životnog standarda.

Međutim, sa podrškom preko 60 odsto on se i dalje kotira visoko u poređenju sa drugim svetskim liderima. Putin, koji je na vlast došao 1999. i koji sad ima 66 godina, pobedio je u trci za reizbor prošle godine i osvojio novi šestogodišnji mandat koji traje do 2024.

Navalni se u petak zahvalio ljudima zbog toga što su izašli na ulice i naglasio ono za šta je rekao da je hrabrost onih opozicionih kandidata koji su isključeni iz izbora.

"Oni daju sve od sebe. I u njima vidimo pravu novu opoziciju", rekao je on. "I vrlo sam srećan zbog toga".

XS
SM
MD
LG