Linkovi

Navalni sumnja na pokušaj trovanja u zatvoru


Aleksej Navalni u moskovskoj bolnici (Foto: Navalny.com)
Aleksej Navalni u moskovskoj bolnici (Foto: Navalny.com)

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider, objavio je da deli sumnje da je u zatvoru mogao biti otrovan što je prethodno saopštile njegova doktorka i pravna zastupnica.

“Da li je moguće da su odlučili da me otruju na mestu gde sve sumnje upućuju na njih”, upitao je Navalni u objavi na svom internet sajtu.

Istovrememo, nevladina organizacija Hjuman rajts voč upozorila je da je policija upotrebila prekomernu silu tokom subotnjih protesta u Moskvi. Na skupu, koji nisu odobrile moskovske vlasti, privedeno je oko 1400 osoba.

Hjuman rajts voč (Human rights watch) objavio je da su ruske vlasti koristile, kako su ga označile, snažan oružani odgovor kao upozorenje ruskim građanima da će se, bez obzira na to koliko njihovi protesti kojima traže fer izborne uslove bili mirni, suočiti sa oštrim posledicama.

Hjuman rajts voč, i još jedan nevladin posmatrač, Amnesti internešenl (Amnesty international) zatražili su od ruskih vlasti oslobađanje demonstranata i odbacivanje optužbi protiv njih.

Hjuman rajts voč upozorio je da je policija upotrebila prekomernu silu tokom subotnjih protesta u Moskvi.
Hjuman rajts voč upozorio je da je policija upotrebila prekomernu silu tokom subotnjih protesta u Moskvi.

Subotnji protesti, jedno je u nizu organizovanih građanskih okupljanja, pošto su zvaničnici zaduženi za organizovanje izbora izbacili trideset nezavisnih kandidata iz izbornog procesa. Nekoliko hiljada građana okupilo se ispred zdanja Gradske uprave u Moskvi uprkos zabrani nadležnih. Očevici su preneli da je policija koristila prekomernu silu protiv okupljenih građana – prebijajući ih i odvlačeći sa gradskih ulica.

Među privedenima je i Ilja Jašin, jedan od opozicionih kandidata, kome je onemogućena kandidatura. Njegov zastupnik, Vadim Prohorov, kaže da je Jašin osuđen na deset dana zatvora.

"Naravno, diskvalifikacija Jašina je posledica političke odluke. Siguran sam, međutim, da to neće imati nikakvog efekta. Nastavićemo sa protestima", kaže Prohorov.

Aleksej Navalni, jedan od glavnih organizatora protesta, uhapšen je i pritvoren na mesec dana – što međutim nije uticalo na odlaganje okupljanja građana. Ipak, Navalni se u zatvoru razboleo pod nerazjašnjenim okolnostima zbog čega je bio prebačen u bolnicu. Anastasija Vasiljeva, njegova doktorka, ističe da je tražila da Navalni duže boravi u bolnici - što se međutim nije dogodilo.

"Doktorima u bolnici sam rekla da mu je potreban medicinski nadzor još najmanje tri dana – kada bi ključne analize i istraživanja trebalo da budu okončane. Nažalost, neko je odozgo naredio da bude vraćen u zatvor", rekla je Vasiljeva.

Bolnički lekari su Navalnog lečili od alergijske reakcije. Njegova zastupnica Olga Mihajlova međutim strahuje da je stvar mnogo ozbiljnija od toga.

"Ubrizgana mu je znatna količina steroida. Otoci skoro da su nestali, ali ne znamo šta je sledeće – kako će njegovo telo reagovati. Otrovan je nepoznatim hemijskim agensom. Gde i kako se to dogodilo? Te odgovore nemamo", smatra Mihajlova.

Slučaj Alekseja Navalnog podseća na slučajeve trovanja drugih ruskih disidenata. Najzapaženija bila je smrt bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenika 2006. u Londonu. Takođe, 2015. poznati ruski opozicioni lider Boris Njemcov ubijen je u atentatu u blizini sedišta ruske vlade – Kremlja u Moskvi.

XS
SM
MD
LG