Linkovi

Nemačka: Navalni otrovan novičokom


Aleksej Navalni na mitingu povodom petogodišnjice ubistva opozicionog političara Borisa Nemcova.
Aleksej Navalni na mitingu povodom petogodišnjice ubistva opozicionog političara Borisa Nemcova.

Ruski opozicionar Aleksej Navalni, koji se leči u bolnici u Berlinu gde je još u komi, otrovan je nervnim agensom iz porodice Novičok, saopštio je portparol nemačke vlade.

Toksikološki rezultati uzoraka krvi Navalnog, koje je sakupila nemačka vojna laboratorija, pružaju "nesumnjiv dokaz" da je ruski opozicionar otrovan Novičokom, naveo je Štefen Zajbert u saopštenju.

Federalna vlada obavestiće svoje partnere u Evropskoj uniji i NATO o rezultatima istrage, dodao je Zajbert. "Razgovaraćemo o odgovarajućem zajedničkom odgovoru sa partnerima."

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Ulijot saopštio je da su SAD “duboko uznemirene zbog objavljenih rezultata”, i nazvao trovanje Navalnog “potpuno užasnim.”

“Sarađivaćemo sa međunarodnom zajednicom da se oni u Rusiji pozovu na odgovornost, gde god da dokazi budu vodili", dodao je Ulijot.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas u sredu je pozvao Rusiju da istraži trovanje Alekseja Navalnog posle rezultata kliničkih testova u Nemačkoj. "Zbog toga je još važnije da Rusija hitno identifikuje odgovorne i privede ih pravdi", rekao je Mas. "Najsnažnije osuđujemo napad."

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je trovanje Navalnog “šokantno i da ga najsnažnije osuđuje.”

"Zbog upotrebe vojnog nervnog agensa još je hitnije da ruske vlasti sprovedu punu i transparentnu istragu. Odgovorni moraju da budu identifikovanii I privedeni pravdi. Konsultovaćemo se sa Nemačkom i saveznicima o implikacijama ovih otkrića. NATO smatra svaku upotrebu hemijskog oružja kao pretnju međunarodnom miru i bezbednosti”, rekao je Stoltenberg.

Novičok je smrtonosna grupa nervnih agensa koje je sovjetska vojska razvila 1970-ih i 1980-ih.

Britanija tvrdi da je Rusija upotrebila novičok da bi otrovala bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u britanskom gradu Salzberiju pre dve godine. Rusija je više puta demantovala da je bila umešana u atentat, koji su Skripalj i ćerka preživeli, ali je nastradao jedan britanski građanin.

"Šokantno je da je Aleksej Navalni postao žrtva napada hemijskim nervnim agensom u Rusiji", rekao je Zajbert. "Federalna vlada najoštrije osuđuje taj napad."

Aleksej Navalni leči se u kompleksu bolnice Charite Mitte pod policijskom zaštitom.
Aleksej Navalni leči se u kompleksu bolnice Charite Mitte pod policijskom zaštitom.

Navalni, političar i istražitelj korupcije koji je jedan od najžešćih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, razboleo se na letu za Moskvu iz Sibira 20. avgusta i prebačen u bolnicu u sibirskom gradu Omsku, gde je avion hitno sleteo.

Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu Čerite u Berlinu, gde su lekari prošle nedelje naveli da prvi testovi pokazuju da je Navalni otrovan.

Rusija je već pod zapadnim sankcijama posle aneksije Krima pre šest godina, a novi okršaj sa evropskim zemljama ili Sjedinjenim Državama mogao bi da dodatno naudi njenoj ekonomiji. Vrednost ruske rublje pala je u odnosu na evro posle saopštenja nemačke vlade.

XS
SM
MD
LG