Linkovi

Izbori u Rusiji: Očekivana pobeda Vladimira Putina


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Rusi su u nedelju glasali na predsedničkim izborima, na kojima je bilo malo sumnje u to ko će biti pobednik.

Ubrzo nakon zatvaranja biračkih mesta u Kalinjingradu, preliminarni rezultati pokazali su da je predsednik Vladimir Putin osvojio novi mandat.

Prema podacima ruske izborne komisije, ruski lider bio je na putu da osvoji 71,9 odsto glasova, ali još nije poznato da li je odziv birača dostigao 70 odsto, što je bio cilj Kremlja.

Bilo je i izveštaja o brojnim izbornim nepravilnostima na biračkim mestima širom zemlje, čiji značaj su ruski zvaničnici pokušali da umanje, ali su naveli da će ih istražiti.

Najbliži Putinu bio je kandidat komunista Pavel Grudinjin, koji će verovatno osvojiti 15,9 odsto glasova.

Kandidat komunista Pavel Grudinjin
Kandidat komunista Pavel Grudinjin

​Putinovom najvećem protivniku Alekseju Navalnom bilo je zabranjeno da se kandiduje, zbog presude za proneveru za koju opozicioni lider tvrdi da je politički motivisana.

Navalni i njegove pristalice saopštili su u nedelju da su širom Rusije glasače dovodili autobusima na biračka mesta. Opozicioni lider prethodno je pozvao na bojkot izbora.

Zamenik šefa ruske Centralne izborne komisije odbacio je navode o nepravilnostima, tvitujući da "ni jedna zemlja u svetu nema taj nivo transparentnosti kao što mi pokazujemo danas".

U pet sati popodne po moskovskom vremenu, komisija je objavila da je više od polovine Rusa već glasalo i da je odziv veći nego na poslednjim izborima 2012. godine.

Putin je na vlasti, kao predsednik ili premijer, od 1999 godine.

XS
SM
MD
LG