Linkovi

Ruski opozicioni lider Navalni pušten iz pritvora


Učesnici demonstracija u Vladivostoku nose plakate na kojima piše "Ne priznajem Putinove izbore" i "Putin satire budućnost Rusije", Rusija 28. januar 2018.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni pušten je iz pritvora u Moskvi, pošto su hiljade pristalica opozicije protestovali zbog izbora raspisanih za mart, na kojima se očekuje da se predsedniku Vladimiru Putinu produži mandat.

Navalni je uhapšen u nedelju samo nekoliko minuta pošto se priključio demonstracijama u centru Moskve, nedaleko od Kremlja. On je vikao “prevaranti i lopovi” pre nego što ga je policija zaskočila i uvukla u autobus.

Policija privodi ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog
Policija privodi ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog

Hiljade ljudi širom Rusije su izašli na ulice po veoma niskim temperaturama u znak protesta zbog predstojećih, kako ih Navalni i njegove pristalice nazivaju, namešetnih izbora.

“Rusija pokušava da se oslobodi cara već sto godina, i krajnje je vreme da ga se otarasimo. Došao sam da bih bio sa ljudima koji ispravno razmišljaju, koji se ne boje, koji su ovde došli da zahtevaju fer izbore za koje će svi kandidati moći da se kandiduju”, rekao je stariji Moskovljanin Mihail Silič.

Ranije u nedelju, policija u Moskvi je provalila u sedište stranke Navalnog tvrdeći da su primili dojavu da je u kancelarije postavljena bomba.

Demonstracije na Puškinovom trgu u Moskvi, 28. januar 2018.
Demonstracije na Puškinovom trgu u Moskvi, 28. januar 2018.

Navalnom je već zabranjeno da se kandiduje za izbore 18. marta zbog krivičnih presuda za koje opozicioni lider i njegove pristalice tvrde da su politički motivisane. I Sjedinjene Države i Evropska unija su kritikovale tu odluku.

Ankete međutim pokazuju da je aktuelni predsednik Vladimir Putin na putu da lako pobedi. Navalni kaže da je toga svestan i da je njegova kampanja usmerena na to da smanji izlaznost kako Putinova pobeda ne bi bila ubedljiva.

Putin je na položaju predsednika ili premijera od kraja 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG