Pompeo u poseti Hrvatskoj tokom evropske turneje

Državni sekretar SAD Majk Pompeo i premijer Hrvatske Andrej Plenković, na zajedničkoj konferecniji za štampu u Dubrovniku, Hrvatska, 2. oktobra 2020. (Foto: Rojters)

Američki državni sekretar Majk Pompeo boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, pošto je prethodno u sklopu evropske turneje posetio Italiju.

U dubrovačkom Starom gradu Pompea je dočekao hrvatski šef diplomatije Goran Grlić Radman, a posle šetnje Stradunom posetili su Memorijalni centar Rona Brauna, posvećen američkom sekretaru za trgovinu u administraciji predsednika Bila Klintona, koji je poginuo 1996. u padu aviona u blizini aerodroma u Ćilipima. Uz Brauna su poginula i sva 34 člana američke delegacije.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, američki državni sekretar je rekao novinarima u Dubrovniku da je negativan na koronavirus i da se osjeća sjajno.

Sastao se i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji je predsedniku SAD Donaldu Trampu i prvoj dami Melaniji Tramp poželeo brz oporavak od Kovid 19.

Ne propustite: Bela kuća: Tramp ima blage simptome, radiće iz karantina

Kako je prenela HINA, Hrvatski građani moći će uskoro da putuju u SAD bez viza, izjavio je Pompeo u intervjuu za tu agenciju, dodajući da će se to dogoditi "narednih meseci".

On se zahvalio Hrvatskoj na učešću u misijama NATO, u kojima se "borila zajedno rame uz rame s našim snagama".

"Hrvatska je uspešno omogućila borbu protiv pandemije Kovida tokom hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom", rekao je Pompeo, prenosi HINA.

Ne propustite: Obeležena godišnjica "Oluje" u Hrvatskoj: Slavlje uz žal za svim civilnim žrtvama

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je sa Pompeom razgovarao o energetskoj politici i da će Hrvatska imati svoj terminal za tečni prirodni gas.

Razgovarano je i o situaciji u Jugoisočnoj Evropi, kazao je Plenković.

Upitan o stanju u BiH, Plenković je rekao:

"Politika prema ovom delu Evrope ide u dva pravca: podrška stabilnosti u svim zemljama i podržavanje naših suseda u evropskim i atlantskim integracijama. Prema tome smo postali prepoznatljivi. Za nas je posebno važno pitanje BiH. Smatramo da upravo ta zemlja treba osigurati ravnopravnost svih građana. Zato smo i vodili dijalog sa svim predstavnicima", preneo je N1.

Ne propustite: Predsednistvo BiH glasalo 2:1 za priznavanje Kosova

Plenković je naglasio je da se Hrvatska zalaže za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.