Linkovi

Bolton za N1: Razmena teritorija Srbije i Kosova ne bi uticala na BiH


Bolton na Univerzitetu Vanderbilt, februar 2020.
Bolton na Univerzitetu Vanderbilt, februar 2020.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton ocenio je u intervjuu za N1 da eventualna razmena teritorija između Srbije i Kosova ne bi trebalo da utiče na situaciju u BiH, niti u bilo kojoj zemlji u regionu.

"Ja razumem osetljivost razmene teritorija, ali što se tiče Srbije i Kosova, ako bi se dogovorili o razmeni teritorija u delu pregovora o rešavanju svih nerešenih pitanja između njih, mi spolja bismo to podržali. Ali kada je reč o drugim zemljama regiona, naročito BiH, mislim da moramo jasno reći da bilateralna rešenja Srbije i Kosova nemaju nikakvog uticaja Bosnu, Albaniju, Rumuniju ili nekog trećeg i niko to ne sme da gleda kao licencu", istakao je Bolton odgovarajući na pitanje da li bi u slučaju razmene teritorija Bosna bila sledeća.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika izjavio je da su Beograd i Priština možda daleko od rešenja međusobnog spora.

Na pitanje novinara kako komentariše to što Bela kuća ima svog izaslanika za Srbiju i Kosovo Ričarda Grenela, a Stejt department svog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera, Bolton kaže da je to "zbunjujuće i haotično".

Bolton kaže da ne zna da li Ričard Grenel ili bilo ko drugi može da reši spor Srbije i Kosova i da to moraju dve strane, ali je pohvalio američke napore.

"Čini mi se da ima prostora za napredak, ali frustrira što nema napretka. Ja se nadam da će doći vreme da se to reši. Ljudi su mislili da se nikada neće rešiti spor Grčke i Makedonije. Mislim da Amerika mora imati svoju ulogu u jačanju stabilnosti, jer i NATO može imati važnu ulogu da to omogući."

Bolton je govorio o širenju ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu i ocenio da bi "američko prisustvo moralo da bude aktivnije kako bi se to sprečilo".

XS
SM
MD
LG