Linkovi

Pisonero Hernandez za VOA: EU očekuje politički dijalog i ubrzanje reformi u Crnoj Gori


Zastave Evropske unije ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu ( Foto:Rojters/Yves Herman)
Zastave Evropske unije ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu ( Foto:Rojters/Yves Herman)

U postojećem postizbornom kontekstu u Crnoj Gori, Evropska unija očekuje smirenost, uzdržanost, inkluzivni politički dijalog i poštovanje principa unije, saopštila je za Glas Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Pisonero Hernandez je to poručila u pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike da li je Evropska unija zabrinuta da bi politička polarizacija mogla da bude izvor nestabilnosti u Crnoj Gori i šta savjetuje ključne aktere u zemlji u tom pogledu.

Takođe je ocijenila da su velikim odzivom na izborima, crnogorski građani pokazali spremnost da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

"Predstojeće konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade isključiva su odgovornost crnogorskih političkih aktera. EU je proteklih godina osnažila saradnju sa partnerima na Zapadnom Balkanu kada je riječ o otpornosti, sajber bezbjednosti i strateškoj komunikaciji da bi ih bolje pripremila da se suoče sa bilo kakvim neprihvatljivim uticajem", naglasila je portparolka Evropske komisije, u odgovoru na pitanje da li je Brisel zabrinut da bi strani akteri mogli da iskoriste aktuelnu situaciju u Crnoj Gori da podstaknu nestabilnost.

Ana Pisonero Hernandez rekla je da Evropska unija očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade "koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka uniji".

"Crna Gora je daleko odmakla u procesu pristupanja uniji i naredni mjeseci se moraju iskoristiti za produbiljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, naročito u oblasti vladavine prava, gdje je naredni korak ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 23 i 24", navela je Hernandez.

Dodala je i da se od nove crnogorske vlade, kada bude formirana, očekuje da se bavi očekivanjima građana u pogledu napretka u procesu pristupanja, kao i posledicama pandemije koronavirusa.

"Evropska unija je u potpunosti posvećena daljem pružanju podrške procesu pristupanja Crne Gore EU kao i ekonomskom oporavku posle krize izazvane Kovidom 19, uključujući i kroz predstojeći Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan", zaključila je Pisonero Hernandez.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, održanim 30. avgusta, tijesnu većinu osvojile su tri opozicione koalicije, čiji su lideri usaglasili nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast.

XS
SM
MD
LG