Linkovi

Obeležena godišnjica "Oluje" u Hrvatskoj: Slavlje uz žal za svim civilnim žrtvama


Hrvatski vojnici prisustvuju ceremoniji proslave 25. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", u Kninu, Hrvatska, 5. avgusta 2020. (Foto: AP, Darko Bandić)
Hrvatski vojnici prisustvuju ceremoniji proslave 25. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", u Kninu, Hrvatska, 5. avgusta 2020. (Foto: AP, Darko Bandić)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u sredu u Kninu, na obeležavanju 25. godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije Oluja, da Hrvatska kao zemlja koja je pobedila u "nametnutom ratu" žali zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba.

"Žalimo i za žrtve ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane kojih je, na žalost, bilo. Jer legitimno pravo na obranu ne može i nije opravdanje za nedelo te je svaki takav čin bolan za sve porodice žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata", rekao je Plenković dodajući da "smo svesni" da je "naša pobeda u Oluji bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe koje ponajpre povezuju s odlaskom dela srpskog stanovništva, iz njihovih domova, zavičaja na dotad okupiranim područjima".

"Dok je za većinu Hrvata to ponajpre bio prisilan zbeg koji su organizovali i naredili kninski pobunjenici, za mnoge Srbe to je i dandanas zbeg pred hrvatskim snagama", rekao je Plenković te zaključio da je danas vreme da sagledamo složenost tadašnjih zbivanja, prenosi Index.hr.

Hrvatski premijer, inače i lider HDZ-a, istakao je da je Hrvatska uložila veliki napor da osigura povratak Srba koji su hteli da se vrate, ali da tu još ima poteškoća i mora se još toga napraviti.

Na kraju, napomenuo je, trebalo bi iskazati pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska ili srpska. Pijetet i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime ne dovodimo u pitanje pravednost i legitimnost Domovinskog rata. Naprotiv, time pokazujemo velikodušnost pobednika, koji i nakon svega žali za zločinima. Isto to očekujemo od predstavnika Srba u Hrvatskoj, koji moraju jasno iskazati pijetet prema hrvatskim žrtvama, prenosi FoNet.

Poručio je da hrvatsko društvo mora ići napred i da se pomirenje mora temeljiti na činjenicama i na pravdi za sve žrtve, a svi zločini koji ne zastarevaju i dalje će se procesuirati.

Pre svih okupljenima se obratio penzionisani general Ante Gotovina, koji je rekao da je operacija Oluja odredila budućnost Hrvatske.

"Ovih 25 godina života u miru Hrvatska se gradi i razvija u modernu demokratiju, državu koja brine o najmanjima i najpotrebitijima, oni su ogledalo našeg društva. Oni uživaju u jednakosti i slobodi, imaju jednaka prava i jednake obaveze. Ostvarićemo postavljene ciljeve i znaćemo odgovoriti na sve izazove vremena u kojem živimo , rekao je Gotovina.

Penzionisani general Ante Gotovina prilazi podijumu pred obraćanje okupljenim zvanicama i vojnom osobolju tokom proslave 25. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", u Kninu, Hrvatska, 5. avgusta 2020. (Foto: AP, Darko Bandić)
Penzionisani general Ante Gotovina prilazi podijumu pred obraćanje okupljenim zvanicama i vojnom osobolju tokom proslave 25. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", u Kninu, Hrvatska, 5. avgusta 2020. (Foto: AP, Darko Bandić)

Poručio je kako je potrebno misliti o boljem sutra, ističući da u budućnosti treba raspolagati znanjem, pa i kada se u nečemu ne slažemo.

"Naša istorija i sve ono što je prošlo su naše naučene lekcije. One treba da budu sređene i na svom mestu. To su iskustva koja danas živimo i danas smo bolji, jači, spretniji i spremni da s optimizmom gledamo što trebamo danas da bi bilo bolje sutra. O tome treba da mislimo - o boljem sutra", izjavio je Gotovina.

"Svaka žrtva nevezano za veroispovest ili narodnosti je žrtva, nevina žrtva. Mi o tome treba da mislimo. U svakom slučaju za onog koji je to počinio to je jedan veliki greh, ako je vernik", naglasio je Gotovina, prenosi Index.

Predednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Hrvatska za ovih 25 godina odmakla daleko i da nije isto društvo kao pre 25 godina.

"Rat se dogodio u treptaju oka. Jako je teško bilo znati što je pred tobom, predvideti tuđe reakcije, reakcije međunarodne zajednice i graditi Hrvatsku vojsku", podsetio je Milanović, javio je FoNet.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović obraća se okupljenim zvanicama i vojnom osobolju tokom proslave 25. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", u Kninu, Hrvatska, 5. avgusta 2020. (Foto: AP, Darko Bandić)
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović obraća se okupljenim zvanicama i vojnom osobolju tokom proslave 25. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", u Kninu, Hrvatska, 5. avgusta 2020. (Foto: AP, Darko Bandić)

On je rekao da "pobeda nije pala s neba i nije slučajna, već je bila plan rada, planiranja, inteligencije stotine hiljada ljude. Svi mi koji u tome nismo učestvovali moramo biti zahvalni".

Prevagu čini malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju i ubiru plodove tuđeg rata, rekao je Milanović.

U govoru je spomenuo i dolazak potpredsednika Vlade i člana SDSS Borisa Miloševića u Knin.

"Doći ovde i pridružiti se Hrvatima u proslavi ovog datuma je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje, to nije mala stvar", kazao je Milanović.

Milošević: Za kulturu mira i tolerancije

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz redova srpske nacionalne manjine, koji je danas bio u Kninu na proslavi 25. godišnjice Oluje, izjavio je da ova vlada ima zadatak da smanji tenzije u društvu i istakao govor premijera Andreja Plankovića, koji je rekao da žali za žrtvama hrvatskih zločina nad srpskim cvilima nakon Oluje.

"Smatram da ova Vlada i parlamentarna većina imaju zadatak da smanje i smire tenzije u društvu, da svako svojim primerom svedoči kulturi mira, da svako doprinese izgradnji društva mira, toleranicje i dijaloga, da se prekine spirala mržnje, kako se više nikad užasi rata ne bi ponovili”, rekao je Milošević, prenosi FoNet.

On je ocenio da je društvo sazrelo da jedni druge čuju i da poštuju jedni druge, bez obzira na nacionalnost.

"Važno je da društvo prihvati da su Srbi u Hrvatskoj imali svoje žrtve i svoja stradanja i da sećanja na te žrtve moramo poštovati," rekao je za N1 Milošević, čija je odluka da dođe u Knin izazvala negativne reakcije desničarskih političara i u Hrvatskoj i u Srbiji.

"Emocije su još sveže, čuo sam poruke mira, pomirenja i budućnosti, tako da svoj dolazak smatram zalogom za budućnost i mislim da je ovo prvi korak", naglasio je Milošević.

Upitan kako komentariše napade iz Beograda povodom odluke da dođe u Knin, Milošević je rekao da su oni bili očekivani.

Poručio je da to razume prvenstveno kao govor ljudi koji su pretrpeli bol ili diskriminaciju i nisu osetili pravdu, jer su morali da odu sa svojih ognjišta, napominjući da zbog toga nikome ne zamera.

Ponovo crne uniforme, obeležja HOS-a i pozdrav "Za dom spremni"

Na svečani program povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu došla je i veća grupa veterana, a pojavili su se u crnoj odeći sa obeležjima desno ekstremih Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), koja su zabranjena zvaničnim protokolom.

Na centralnom trgu u Kninu oni su vikali "Za dom spremni" i razvili su veliku zastavu sa istim ustaškim pozdravom, preneo je Index.

Policija na kninski trg nije pustila nekoliko stotina pripadnika HOS-a i drugih ratnih jedinica, među kojima je bilo i onih u majicama sa natpisom "Za dom spremni", koji su uzvikivali taj ustaški pozdrav, ali su pušteni kada je završena svečanost.

Pripadnici HOS-a su i prošle godine uradili sličnu stvar, ali ih policija nije prijavila zbog izvikivanja pozdrava "Za dom spremni".

XS
SM
MD
LG