Ambasador Skot o dijalogu Beograda i Prištine: Potreba za hrabrim vođstvom

Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Beograd i Priština treba da pokažu fleksibilnost u postizanju rešenja koje bi doprinelo regionalnoj stabilnosti i nastavku dijalova, rekao je ambasador Sjedinjenih Država Kajl Skot tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Skot su razgovarali o bilateralnoj saradnji, ekonomiji i američkoj podršci evropskom putu Srbije, koja se, između ostalog, ogleda i u novčanoj pomoći za sprovođenje reformskih procesa, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je obavestio ambasadora Skota da je Priština, uvođenjem taksi na robu iz Srbije i BiH, prekršila Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi.

"Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog povećanja trgovinske razmene između Srbije i SAD, koja iznosi oko 30 odsto u prvih devet meseci, kao i jačanja interesa američkih kompanija za ulaganja u Srbiji", piše u saopštenju iz kabineta predsednika.

Posle susreta, ambasador Skot je na svom Tviter nalogu naveo da je imao "odličan sastanak sa predsednikom Vučićem," tokom kojeg su razgovarali o "potrebi hrabrog vođstva" u tekućem dijalogu sa Prištinom, u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.