Linkovi

Državni vrh Srbije na prijemu u ambasadi SAD u Beogradu


Ambasador SAD Kajl Skot i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraju tokom prijema povodom Dana nezavisnosti SAD u američkoj ambasadi u Beogradu (Foto: VOA/Aleksandra Nenadović)
Ambasador SAD Kajl Skot i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraju tokom prijema povodom Dana nezavisnosti SAD u američkoj ambasadi u Beogradu (Foto: VOA/Aleksandra Nenadović)

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot priredio je prijem povodom Dana nezavisnosti SAD, a svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, kao i mnogobrojni ambasadori i predstavnici javnog života u Srbiji.

Obraćajući se zvanicama posle izvođenja sprske i američke himne, ambasador Skot je rekao da se 4. jul i sada proslavlja onako kako to Amerikanci rade decenijama, sa porodicom, prijateljima i komšijama.

"Mi se veselimo sa vama, našim srpskim komšijama. Ali takođe, prizivamo inspiraciju naših osnivača - trudimo se da dosegnemo što veće visine, da predvodimo, a ne samo slepo sledimo, da stvaramo bolju budućnosti za našu zemlju, i za naše komšije”, istakao je Skot.

Skot je podsetio da se ove godine obeležava 100.godišnjica od kada je predsednik SAD Vudro Vilson podigao srpsku zastavu iznad Bele kuće kao znak poštovanja i podrške srpskim saveznicima.

"Čuveni poster 'Sačuvajte Srbiju' Malvine Hofman ohrabrivao je Amerikance da se solidarišu sa srpskim narodom”, rekao je ambasador.

Govoreći o obeležavanju 242.godišnjice nezavisnosti SAD, Skot je kazao da su vođe revolucije bili vizionari, idealisti, hrabri ljudi sa ubeđenjima, koji su preduzeli odvažne korake da ucrtaju novi smer za budućnost američkog naroda.

"Nisu se svi slagali sa njima. Mnogi su se plašili posledica kidanja lanaca istorije. Ali gledajući prema budućnosti, oni su stvorili novu naciju i usmerili SAD na put koji je transformisao našu istoriju”, istakao je Skot na prijemu.

Među zvanicama američkog ambasadora, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, bili su i predsednica Skupštine Maja Gojković, više ministara, lideri nekih opozicionih stranaka, patrijarh srpski Irinej, predstavnici drugih verskih zajednica i diplomatskog kora.

XS
SM
MD
LG