Linkovi

"U odnosima SAD i Srbije dominiraju prijateljstvo i partnerstvo"


Kongres srpsko-američkog prijateljstva u Beogradu
Kongres srpsko-američkog prijateljstva u Beogradu

Nakon što je u januaru ove godine osnovan Kongres srpsko-američkog prijateljstva, Beogradu je održan prvi skup posvećen promovisanju demokratskih vrednosti i ljudskih prava. Na okruglom stolu, predstavnici obe zemlje ocenili da je to tema koja povezuje dva naroda.

Ne postoje prepreke povratku dobrih odnosa, kakvi su postojali između Vašingtona i Beograda tokom jednog i po veka, izjavio je ambasador Sjedinjenih Država Kajl Skot i dodao da su 90-te godine prošlog veka pukotina u vremenu, kada je nacionalistički polet, koji je pratio nasilni raspad bivše Jugoslavije, udaljio dve zemlje.

Na okruglom stolu o srpsko-američkim odnosima, on je izjavio da Srbija ostvaruje uspehe u ekonomiji, ali da izveštaj EU beleži manjkavosti u oblastima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, slobode medija, diksriminacije i nasilja nad ranjivim grupama.

"Nažalost, često u ovoj zemlji nazivaju izdajnicima ili nepatriotama one koji podržavaju zapadne vrednosti i bliže veze sa Evropskom unijom i SAD. Ja verujem da su tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo, koji su dominirali istorijom naša dva naroda, zapravo ono što naši odnosi treba i da budu."

Robert Bendžamin iz Nacionalnog demokratskog instituta je rekao da demokratija pruža institucionalna sredstva da se svi konflikti u društvu, i sva pitanja reše tako da se svaki glas čuje.

"Da bi se to dogodilo institucije moraju da budu jake, političke stranke moraju da budu odgovorne, civilno društvo treba da bude aktivno."

Uz ocenu da je terorizam jedan od najvećih neprijatelja ljudskih prava, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je izjavila da su građani u Srbiji sve više spremni da zatraže zaštitu ljudskih prava i navela da raste broj prijavljivanja slučajeva nasilja u porodici. Kako je još rekla Janković, Sjedinjene Države i Srbiju povezuje saradnja u različitim oblastima, pa i u domenu ljudskih prava.

"Preduslov svega jesu izgradnja demokratskih institucija, posvećenost vladavini prava i zaštiti ljudskih prava. Na ovim stubovima, sinergijom i zajedničkim radom verujem da možemo da osnažimo postojeće odnose i da otvorimo neke nove perspektive u različitim oblastima društvenog života - od ekonomije, do umetnosti."

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da Srbija iz državnog budžeta godišnje izdvaja 2,5 miliona evra za rad saveta nacionalnih manjina.

"U 41 lokalnoj samoupravi su u upotrebi manjinski jezici, obrazovni proces se vodi na 14 jezika i više od 70.000 učenika se obrazuje na svom maternjem jeziku."

XS
SM
MD
LG