Linkovi

Ambasador Skot: U Srbiji nema zdravstvene opasnosti od osiromašenog uranijuma


Arhiva - Američki jurišni avion A-10 Tanderbolt, "lovac na tenkove", sleće u vazdušnu bazu Osan u Seulu, Južna Koreja. "Lovci na tenkove" za topove na nosu aviona upotrebljavaju municiju sa osiromašenim uranijumom, zbog čvrstoće tog materijala.
Arhiva - Američki jurišni avion A-10 Tanderbolt, "lovac na tenkove", sleće u vazdušnu bazu Osan u Seulu, Južna Koreja. "Lovci na tenkove" za topove na nosu aviona upotrebljavaju municiju sa osiromašenim uranijumom, zbog čvrstoće tog materijala.

Amabasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je u utorak da su mnogi stručnjaci zaključili da nema zdravstvene opasnosti u Srbiji ili bilo gde u svetu gde je korištena municija sa osiromašenim uranijumom i da slično tvrde i Svetska zdravstvena organizacija, i Program UN za zaštitu životne sredine.

Spremni smo da sarađujemo u svakom ozbiljnom naučnom istraživanju o tome, rekao je Skot agenciji Fonet i podsetio da je nekoliko srpskih naučnika, epidemiologa i radiologa je sprovelo nezavisna istraživanja, koja nisu pronašla dokaze da osiromašeni uranijum izaziva zdravstvene probleme u Srbiji.

Američki ambasador je naglasio da je municija sa osiromašenim uranijumom korištena gotovo isključivo na Kosovu, i u manjoj meri na području Preševa i Bujanovca.

"Iako je nekome možda od političke koristi da rast nivoa oboljena od raka u Srbiji pripiše upotrebi osiromašenog uranijuma, nije mi poznat naučni dokaz koji bi to potkrepio", izjavio je Skot i dodao da bi podjednako prihvatljiva objašnjenja za viši nivo oboljenja od raka mogla biti pronađena u sve starijem stanovništvu Srbije, genetici, velikom broju osoba koje puše ili se na neki drugi način ne ponašaju zdravo ili u velikom broj neregulisanih otpada sa opasnim i kancerogenim materijama, otkrivenim u Srbiji.

Uz konstataciju da nije lekar, ali da zna da je stopa rasta kancerogenih oboljenja u Srbiji počela da se povećava mnogo pre 1999. godine, Skot je rekao da podaci ukazuju da je nivo dijagnostikovanog kancera u Srbiji srazmeran drugim evroskim zemljama.

Međutim, nivo smrtnosti od raka je znatno viši u Srbiji, što ukazuje na kasno dijagnostikovanje ili druge probleme prilikom lečenja, uključujući sporo prihvatanje inovativne medicine, rekao je Skot.

Inače, ova tema je mnogo puta razmatrana u Srbiji u poslednjih 20 godina, a nedavno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska Instituta za onkologiju i radiologiju, najavio da će Srbija ozbiljno da istraži posledice NATO bombardovanja osiromašenim uranjumom.

Tom prilikom on je rekao i da nikada nije sasvim verovao u terorije o osiromašenom uranijumu, ali da je u razgovoru sa lekarima saznao da je jedan od razloga za oboljenja osiromašeni uranijum, i da se javlja se kod dece čiji su roditelji oko 90-tog godišta.

XS
SM
MD
LG