Linkovi

Ambasador Skot: Vudro Vilson je razumeo srpski narod


Izložba povodom 100 godina srpsko-američkog savezništa i savezništva Jevreja i Srba
Izložba povodom 100 godina srpsko-američkog savezništa i savezništva Jevreja i Srba

100 godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće prilika je da se podsetimo snažnih istorijskih i kulturnih veza koje blisko spajaju Srbiju i SAD i da je važno da se zajedno, i Srbi i Amerikanci, ponovo posvete prijateljstvu i saradnji, izjavio je američki ambasador u Beogradu Kajl Skot.

U intervjuu koji je u utorak dao za Radio Beograd, Skot je rekao da je američki predsednik Vudro Vilson naložio postavljanje srpske zastave zahvaljujući svom bliskom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom.

"Vilson je razumeo šta je srpski narod pretrpeo tokom Prvog svetskog rata i želeo je da oda poštu srpskim žrtvama. Hoću da naglasim da se ovakva vrsta simboličkog odavanja počasti dogodila samo dva puta u istoriji SAD - ustvari podizanje srpske zastave bilo je prvi put u američkoj istoriji da je na ovakav način predsednik odlučio da ukaže poštovanje drugoj naciji", rekao je Skot.

Jedan vek od kada se srpska zastava vijorila iznad Bele kuće
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Kako je rekao američki ambasador, Vilson nije bio usamljen u svojoj podršci Srbiji, i u kampanjama širom SAD narod Amerike prikupio je ogromnu finansijsku podršku i hiljade tona humanitarne pomoći - novac za hranu, poljoprivredne mašine i seme za setvu, lekove protiv tifusa, pomoć za prevoz i hranu za izbeglice.

"Amerikanci srpskog porekla su se, takođe, borili rame uz rame sa narodom Srbije. Američki lekari i medicinske sestre doputovali su kako bi lečili bolesne i ranjene", naveo je Skot.

On je nastavio da Prvi svetski rat nije bio izuzetak, te da su se dva naroda borila rame uz rame protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

"Amerika je kasnije obezbeđivala hranu i pomoć Jugoslaviji u periodu kada je Moskva uvela sankcije", rekao je Skot.

Amerika i danas pomaže Srbiji

Izaslanik SAD u Beogradu podsetio je da i danas SAD nastavljaju da pružaju podršku Srbiji u njenim naporima da sprovede neophodne reforme i pristupi EU.

"U ovom novom veku američka vlada obezbedila je više od milijardu dolara pomoći širom ove zemlje, dok privatne dobrotvorne organizacije moje zemlje nastavljaju da podržavaju vaš zdravstveni sistem i one kojima je pomoć potrebna", naveo je Skot i dodao da američke kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000 srpskih građana

Vi ste svet
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

"Pupin i Tesla napravili su ogromne doprinose, ne samo za Srbiju i SAD, već za celo čovečanstvo. Oni nisu jedini, Srbi su oplemenili život Amerikanaca i drugih kultura u praktično svakoj oblasti – naučnici, pronalazači, inženjeri, akademici, umetnici svih vrsta, sportisti", rekao je Skot i ocenio da je lista poznatih Srba u istoriji SAD i sveta duga i impresivna.

"Dakle, ja ovu stogodišnjicu doživljavam kao priliku da se podsetimo šta je stvarno bitno za američko-srpske odnose i da se zajedno i Srbi i Amerikanci ponovo posvetimo prijateljstvu i saradnji. Živela Srbija", poručio je američki ambasador.

XS
SM
MD
LG