Linkovi

Obeležena godišnjica spasavanja savezničnikih pilota u Pranjanima


Godišnjica spasavanja pilota u Pranjanima
Godišnjica spasavanja pilota u Pranjanima

Sećanje na ratnu 1944-tu godinu i danas je živo u Pranjanima, selu nadomak Gornjeg Milanovca - najveća operacija spasavanja američkih i savezničkih pilota u Drugog svetskom ratu zabeležena je i u obližnjoj crkvi, gde su se na ikonama, uz Svetog Savu i druge svece, našli američki bombarderi i piloti, Draža Mihajlović i sve ono po čemu je to doba važno.

U vreme istorijske operacije Halijard, Radoljub Janković iz Pranjana je imao 13 godina i pamtiće to vreme zauvek, između ostalog i po tome da je prvi put u životu video crnca.

"Što se tiče nas dečaka, u to vreme bilo nas je puno, a ova poljana nam je bila igralište, i tu smo se družili sa Amerikancima. U mojoj kući bilo je 10 Amerikanaca, i povremeno dva Engleza i dva Francuza. Voleli su da se igraju sa nama decom. Mi smo im pokazivali naše igre, skakali u dalj, u vis, bacali kamena sa ramena. To su prihvatali, a posebno jedan crnac, koji je bio vrlo mlad, ali je bio izrazito crn. Bio je super inteligentan, on je prvi naučio da govori poneku srpsku reč i sa njim smo se sporazumevali vrlo brzo", priča osamdesetsedmogodišnji Radoljub.

74 godine od spasavanja američkih pilota u Pranjanima
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:09 0:00

​Te 1944-te Nemačka je već gubila rat na svim frontovima, a saveznici su tokom leta pokrenuli masovno bombardovanje naftnih polja u Rumuniji, kako bi oslabili Hitlerovu ratnu mašinu. Savezničke bombardere dočekivala je nemačka protivazdušna odbrana, mnogi avioni su oboreni nad Srbijom, a pilote su spašavali i čuvali srpski seljaci, kao i pripadnici Kraljeve vojske u otadžbini pod komandom Draže Mihajlovića.

Konačno, tokom avgusta i septembra 1944. godine, sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima spašeno je više od 500 američkih pilota, i to se danas smatra jednom od najuspešnijih spasilačkih misija u istoriji ratova:

"To je jedna od najvažnijih i najupečatljivijih priča u ukupnim vojnim naporima. I biti ovde, slaviti sa ljudima i njihovim porodicama koji su to izveli je stvarno izuzetno. Naša saradnja sa Srbiji je sve jača i jača i ne možemo da budemo srećniji. Unapred se radujemo nastavku saradnje - kako u vojno-vojnim odnosima, tako i u ukupnim odnosima dve zemlje", ističe brigadni general Ričard Mur, komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku.

Godišnjica spasavanja savezničkih pilota u Pranjanima
Godišnjica spasavanja savezničkih pilota u Pranjanima

Bivši američki vojni pilot i bivši vojni ataše u Ambasadi SAD u Beogradu Džon Kapelo, impresioniran celom pričom, osnovao je Fondaciju Halijard sa idejom da sačuva sećanje na taj događaj:

"Saznao sam za priču 2007. godine, kada sam radio u američkoj ambasadi u Beogradu. Istraživao sam akciju i shvatio koliko je to važan istorijski događaj. Ali više od istorijskog događaja, važno je shvatiti šta je srpski narod učinio za spasavanje američkih pilota. Počeli smo u to vreme sa malim izložbama i putovali širom Srbije da pričamo o ovoj stvari", rekao je Kapelo

Protekle subote, u Pranjanima je obeležena 74. godišnjica operacije Vazdušni most, kako je akcija ovde nazvana, a svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz Sjedinjenih Država i Srbije.

"Ja bih zamolio ljude u gledalištu da priđu malo bliže. Posebno deca. Jer ja ću vam pričati priču o istoriji. Istoriji vaših dedova i pradevova, vaših baka i prabaka. Jer ovo je polje istorije. I polje heroja. Za mene je ovo isto sveto polje, jer tu su Srbi pokazali ono najbolje koje čovečanstvo može da pokaže. Oni su bili hrabri kad su videli zlo, i oni su dali sve od sebe da pomognu nepoznatim strancima. I to je ono što čini čovečanstvo onim što jeste", rekao je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, obraćajući se prisutnima.

Na svečanosti u Pranjanima prisustvovala je i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je istakla da je operacija Halijard priča o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu koja nije zaboravljena ni u Srbiji, ni u Americi.

Te svetle stranice zajedničke borbe predstavljaju snažan temelj za izgradnju dobrih odnosa Srbije i Amerike, kao i za dalje jačanje poverenja i boljeg međusobnog razumevanja, dodala je Gojković.

XS
SM
MD
LG