Linkovi

Obeleženo 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući


Arhiva - Izložba povodom 100 godina srpsko-američkog savezništa i savezništva Jevreja i Srba, u Muzeju diplomatije u Beogradu, 13. aprila 2018.
Arhiva - Izložba povodom 100 godina srpsko-američkog savezništa i savezništva Jevreja i Srba, u Muzeju diplomatije u Beogradu, 13. aprila 2018.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić podigli su srpsku zastavu u rezidenciji američkog ambasadora, čime je simbolično obeležena stogodišnjica "Dana Srbije u SAD", kada se srpska zastava zavijorila na Beloj kući u Vašingtonu, 28. jula 1918. godine.

Ivica Dačić je rekao da SAD u Srbiji imaju pouzdanog partnera i da su dve zemlje dužne da prevaziđu negativno nasleđe nedavne prošlosti i ostvare punu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu Srbije i SAD.

Dačić je podsetio da je 1918. predsednik Vudro Vilson izrazio divljenje prema srpskom narodu, a srpska zastava se tada u čast srpskog naroda vijorila na Beloj kući, ali i na svim američkim institucijama.

"Tačno na današnji dan pre stotinu godina saopštenje američkog predsednika Vudra Vilsona pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u svim uticajnim dnevnim novinama. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država izrazio je divljenje 'odvažnom srpskom narodu', čijim herojskim delima je bio dirnut, podsetio je Dačić.

"Ratovi se ne smeju ponoviti i zbog toga se Republika Srbija zalaže za ostvarivanje regionalnog mira i stabilnosti, ulažući napore kako bi postala deo ujedinjene, demokratske Evrope i zbog toga nam je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD na vrhu spoljnopolitičkih prioriteta", poručio je Dačić.

Ambasador Kajl Skot rekao je da isticanjem srpske zastave pored američke želi da pokaže posvećenost SAD partnerstvu sa Srbijom, kao što je predsednik Vudro Vilson učinio pre sto godina.

"Moram da naglasim da se ovakva vrsta simboličnog izražavanja poštovanja prema drugoj državi i narodu dogodila samo dvaput u istoriji SAD. Zapravo, podizanje srpske zastave bio je prvi slučaj u američkoj istoriji da je predsednik odlučio da na takav način izrazi poštovanje prema nekom narodu", rekao je Skot i zahvalio se Dačiću na inicijativi da se jedan trg u Beogradu nazove po Vudrou Vilsonu.

XS
SM
MD
LG