Linkovi

Vučić: Amerika treba da poštuje Srbiju, onako kako Srbija poštuje Ameriku


Izložba "Kraljevina Srbija i SAD"
Izložba "Kraljevina Srbija i SAD"

Amerika srpski narod vidi kao dugoročnog prijatelja, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i podsetio na Prvi svetski rat kada je, po naređenju tadašnjeg predsednik Vudro Vilsona, sprska zastava istaknuta na Beloj kući.

Na otvaranju izložbe u Arhivu Srbije - "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države" u petak u Beogradu, on je rekao da su Amerikanci prepoznali svoju ljubav prema slobodi u borbi srpskog naroda za slobodu i dodao da je ovo izložba prijateljstva i bliskosti:

"Amerika u potpunosti podržava prioritete Srbije, njene napori da se održi mir i stabilnost u regionu, zajedničku potragu za pravdom, pomirenjem i dostojanstvom. I podsticaj za reforme i evropske integracije, kako bi se ojačala vladavina prava i lične slobode, koje predstavljaju srž uspešne i dinamične ekonomije i demokratije".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio nadu da će Amerika poštovati suverenitet, nezavisnost i slobodu srpskog naroda i države onako kao što građani Srbije cene slobodu, snagu i nezavisnost Amerike i naglasio da je potrebno da Amerika poštuje Srbiju onako kako Srbija poštuje Ameriku.

Vučić je istakao da srpski narod treba da teži da ima što bolje odnose sa najvećom silom, kao i da Amerika može da pomogne tako što će hteti da čuje Srbiju kao ravnopravnog sagovornika:

"Ima ljudi u našoj zemlji koji ne žele za sve naše nedaće da krive Ameriku, niti od nje očekuju nešto više od onoga što ona u skladu sa svojim interesima može da da. Ali takođe očekujemo od Sjedinjenih Država da dobro razumeju da Srbija ne može da da i pruži više od onoga što su njeni interesi".

U Arhivu Srbije u petak je otvorena izložba "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države", na kojoj su prikazana originalna dokumenta, fotografije i izvodi iz tadašnje štampe. Izložba je otvorena u okviru proslave stogodišnjice isticanja srpske zastave na Beloj kući u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG