Linkovi

Ambasador SAD: Beograd i Priština da pokažu hrabrost i kreativnost


Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota
Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot pozvao je Beograd i Prištinu da pokažu hrabrost, fleksibilnost i kreativnost u postizanju rešenja, koje bi doprinelo regionalnoj stabilnosti.

Kako je saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle razgovora sa američkim ambasadorom, sagovornici su razmenili mišljenja o stanju dijaloga Beograda i Prištine i idejama za postizanje rešenja za pitanje Kosova.

Takođe, oni su se saglasili da je dijalog način za poboljšanje okolnosti na Kosovu, ukoliko mu se pristupi odgovorno i uz izbegavanje konfrontacija.

Vučić i Skot razgovarali su i o američkoj podršci evropskom putu Srbije, koja se ogleda i u novčanoj pomoći za reformske procese, poput nedavnog povećanja pomoći od tri miliona dolara za oblast vladavine prava.

"Kosovo i Srbija imaju slobodu, ali ne potpuno neograničenu"

Američka ambasada na Kosovu saopštila je da Kosovo i Srbija imaju slobodu
da se dogovore o rešenju koje bi zadovoljilo obe strane, ali i da ta sloboda nije potpuno neograničena.

U odgovoru na pitanje "Gazete ekspres" kakav je stav američke administracije o eventualnoj podeli ili razmeni teritirija, iz ambsade su naveli da pozivaju Kosovo i Srbiju da sami dođu do sporazuma.

Taj sporazum mora da bude primenjiv, održiv i ne sme da stvori nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu, navodi se u saopštenju.

Ističući da smatraju da su ideje koje iznose Hašim Tači, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić destabilizirujuće, iz ambasade stavljaju do znanja da dve strane neće imati neograničenu slobodu da odluče o sudbina dve države.

"Veoma ozbiljno i pažljivo ćemo razmotriti dogovor koji dve strane postignu, a to ne podrazumeva neograničenu slobodu njihovog delovanja", navodi se u saopštenju.

Amerikanci objašnjavaju da će dvema stranama ostaviti mogućnost da se dogovore, s tim što će o konačnom sporazumu dati mišljenje.

"Podstičemo Kosovo i Srbiju da preuzmu potpunu odgovornost za proces dogovaranja, da smanje retoriku i da konstruktivno rade zajedno, a u ovom terenutku ne želimo javno da raspravljamo o hipotetičkim rešenjima, koja bi
mogla da proiziđu iz pregovora",
zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG