Linkovi

Skot: Odnosi SAD i Srbije mogu biti kao pre 100 godina


Obraćanje ambasadora SAD u Srbiji, Kajla Skota, tokom konferencije "Američko-srpsko istorijsko savezništvo"
Obraćanje ambasadora SAD u Srbiji, Kajla Skota, tokom konferencije "Američko-srpsko istorijsko savezništvo"

Savezništvo Srbije i Amerike se ne može zaboraviti, a takozvano "zlatno doba" u odnosima Srbije i SAD iz vremena Prvog svetskog rata predstavlja "normu, a ne izuzetak", izjavio je u četvrtak ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i dodao Amerika danas podržava Srbiju u njenim reformskim naporima i nastojanju da uđe u Evropsku uniju.

Na konferenciji "Američko-srpsko istorijsko savezništvo", on je naveo da je 28. jula 1918. godine, tadašnji predsednik SAD Vudro Vilson naložio postavljanje srpske zastave iznad Bele kuće jer je "razumeo šta je srpski narod pretrpeo u Prvom svetskom ratu i želeo da oda poštu srpskim žrtvama":

"Nikada ne smemo da zaboravimo da su naše zajedničke vrednosti i istorija ono što nas danas spaja. I što će nastaviti da nas spaja dok zajedno idemo u budućnost. Juče premijerka Brnabić je bila u Vašingtonu, na sličnoj ceremoniji. Ona je tamo rekla da naši odnosi opet mogu biti kao pre 100 godina. Ja se potpuno slažem."

Ambasador Skot je podsetio na zajedničku borbu Srba i Amerikanaca u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i da je Amerika pomagala komunističku Jugoslaviju kada je bila u sporu sa Moskvom.

On je najavio da će u subotu, na stotu godišnjicu događaja, postaviti srpsku zastavu iznad njegove diplomatske rezidencije kao znak poštovanja prema Srbiji, ali i sećanja na taj jubilej.

XS
SM
MD
LG