Linkovi

Skot: Ostaviti Srbiji i Kosovu dovoljno prostora da traže fleksibilna i održiva rešenja


Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Kajl Skot, ambasador SAD u Beogradu
Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Kajl Skot, ambasador SAD u Beogradu

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot ocenio je danas da su tri izazova pred regionom Zapadnog Balkana - ime Makedonije, normalizacija odnosa Beograda i Prištine i uspostavljanje funkcionalne države u BiH.

Na tribini Centra za spoljnu politiku na kojoj su razmatrana pitanja bezbednosti Zapadnog Balkana i Srbije, Skot je rekao da je suštinska uloga Srbije da bude oslonac stabilnosti u regionu, da će u tome imati podršku SAD, kao i da podele nisu nepomirljive i da region nije osuđen na večitu borbu:

"Smatramo da je važno dati obema stranama dovoljno prostora da traže fleksibilna, kreativna rešenja, koja mogu biti trajna, mogu se sprovesti i povećati sigurnost za Srbiju, Kosovo i za ceo region. Predsednici Vučić i Tači imaju punu podršku u ovom procesu, baš kao se oslanjamo na mudrost i liderstvo visoke predstavnice Mogerini da pomogne obema stranama da premoste svoje razlike", izjavio je Skot.

Kako je rekao srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rešenje za kosovski problem nije na stolu i treba ga tražiti strpljivo. Po njegovim rečima, ideja o razgraničenju je opcija koju je Aleksandar Vučić javno istakao i ona tek treba da bude predmet razgovora.

Ali već sama mogućnost da se o kompromisu razgovara predstavlja vidan napredak u razumevanju pozicija koje je Srbija zastupala, dodao je Dačić:

"Eventualnim sporazumom ne bi se otvarala Pandorina kutija jer bi takav predlog bio podržan od Srba, Albanaca i međunarodne zajednice. Mi želimo da se okrenemo pozitivnoj agendi i da se otklone bezbednosni problemi u regionu, da se prekinu sukobi i otvori nova stranica u našim odnosima", naglasio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je izrazio bojazan da li je Priština u stanju da postigne dogovor ili, kako je rekao, želi da uzme i sever i Preševo, Medveđu i Bujanovac. Dačić je rekao da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti, ali da to nije prepreka za saradnju sa drugim državama. Takođe, on je ukazao na važnost misije Kfora, i rekao da veruje da će ona ostati na Kosovu u nesmanjenom kapacitetu.

XS
SM
MD
LG