Linkovi

Srbija dobila 70 miliona evra bespovratnih sredstava od EU


ILUSTRACIJA - Zastave EU i Srbije u prodavnici u Beogradu (Foto: Reuters/Ivan Milutinović)

U Vladi Srbije potpisan je sporazum između predstavika Srbije i EU o finansijskom sporazumu za prvi deo IPA programa kojim je Srbija od Evropske unije dobila 70 miliona evra bespovratnih sredstava.

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Potpisivanje je putem video linka pratio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, navodi se na sajtu vlade.

Varhelji je rekao da će Srbija biti uključena u plan Evropske komisije vredan 750 milijardi evra za oporavak Evropske unije od pandemije koronavirusa, prenosi Fonet.

Kome ide 70 miliona evra?

Za najviše 450 mikropreduzeća, startapova i organzacija za poslovnu podršku iz manje razvijenih delova zemlje, iz oblasti konkurentnosti, poljoprivrede, inovativnosti i ruralnog razvoja, određeno je 30 miliona evra uz grantove.

Za zapošljavanje, obrazovanje, socijalnu zaštitu najugroženijih i jačanje sistema za reagovanje na zarazne bolesti poput koronavirusa izdvojeno je 25 miliona evra.

Preostalih 15 miliona evra iz Sporazuma namenjeno je za podršku Srbiji u procesu pristupanja EU, za podršku institucijama koje se uspešno bave evrointegracijama.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je naveo da će tokom ove godine Srbija dobiti od EU još 98 miliona evra, kao podršku turizmu, ekologiji,
energetskoj efikasnosti, piše Fonet.

Od 2007. godine je EU dodelila Srbiji pomoć od 2,8 milijardi evra, naveo je Varhelji, uz konstataciju kako je Unija ne samo najveći donator, već i ekonomski partner i investitor u Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG