Linkovi

Odnosi Srbije i Amerike na uzlaznoj liniji


Međunarodna naučna konferencija o srpsko-američkim odnosima u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 11. septembra 2019.

Na godišnjicu terorističkog napada na Sjedinjene Države, u Beogradu, u Skupštini Srbije održana je međunarodna naučna konferencija o srpsko-američkim odnosima, a glavni ton skupa je da se poslednjih godina odnosi oporavljaju, a izraženo je i očekivanje da SAD svojim autoritetom pomognu rešavanje kosovskog problema.

U prisustvu brojnih gostiju iz Amerike, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, otvarajući skup je rekao da je Srbija jasno pokazala da želi unapređenje odnosa sa SAD,koji su utemeljeni na zajedničkom strateškom opredeljenju ka uspostavljanju regiona Zapadnog Balkana kao bezbednosno i ekonomski stabilnog.

"Poslednje tri decenije u našim odnosima predstavljale su težak period, ali i podsetnik da je upravo zbog izazova sa kojima smo suočeni neophodno težiti stlanom dijalogu i boljoj saradnji zasnovanoj na identifikovanju tema koje su od obostranog interesa. Današnje odnosi sa SAD karakteriše pozitivna dinamika, a u cilju nastavka uzlaznog trenda bilaterealnih odnosa demonstriramo stalnu zainteresovanost za održavanje redovnog političkog dijaloga na visokom nivou sa amerikim zvaničnicima", rekao je Dačić.

Skot: Veze Srbije i SAD i dalje jake

I američki američki ambasador Kajl Skot se složio sa ocenom da je kroz istoriju dolazilo do radikalnih promena u odnosima dve zemlje, ali kako je dodao, prijateljske veze Srbije i Amerike su i dalje jake i postoje izgledi za njihovo unapređenje.

Štampani materijal povodom međunarodne naučne konferencija o srpsko-američkim odnosima, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, 11. septembra 2019.
Štampani materijal povodom međunarodne naučne konferencija o srpsko-američkim odnosima, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, 11. septembra 2019.

Govoreći o sadašnjim odnosima, on je istakao da je Amerika spremna da bude veoma aktivna u procesu traženja rešenja za kosovsko pitanje:

"Nedavno je naš državni sekretar imenovao Meta Palmera da se uključi u taj proces i mi se nadamo posle izbora na Kosovu da ćemo naći jednu vladu koja je spremna da ide nazad za pregovarački sto. I to znači da će suspendovati ili ukinuti takse na robu iz Srbije, tako da možemo da idemo napred i postignemo teške kompromise između Kosova i Srbije", izjavio je Skot.

Šormaz: Kao Japanci i Nemci

Na ocenu da se danas, često i sa najviših vrhova vlasti ili iz vladajuće stranke mogu čuti ocene da Srbija ne treba da insistira na dobrim odnosima sa SAD, moderator današnjeg skupa i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Srbije i Amerike Dragan Šormaz u izvaju za Glas Amerike kaže da bi Srbija trebalo da se postavi kao Nemci i Japanci posle poraza u Drugom svetskom ratu:

"Čujem ja, neki kažu - još su sveže rane, prošlo je tek 20 godina od bombardovanja. Pa Japanci i Nemci su godinu dana posle završetka rata ušli u savezništvo sa SAD. Ozbiljni narodi tako rade. Sjedinjene Američke Države su nam pružile ruku. Oni su sila. Na nama je da li ćemo tu ruku da prihvatimo ili ne. Ako je prihvatimo ja verujem u bolju budućnost za naše građane i za Srbiju. Ako je ne prihvatimo, mogu samo da verujem u još teže dane nego što danas živimo", rekao je Šormaz za Glas Amerike.

Skupu se obratio i komandant Nacionalne garde Ohaja general Džon Haris Junior, koji je istakao da je vojna saradnja dve zemlje svake godine sve sadržajnija i bolja, što je važno za obe države.

Priča o odnosima dve zemlje je kompleksna, ali je izgrađena na temeljima dobrih iskustava, požrtvovanja i deljenja istih vrednosti, rekao je Haris i ocenio da su i odnosi dve armije postavljeni na tim temeljima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG