Linkovi

Vučić i Volters: Dobra saradnja Srbije i NATO


Predsednik Srbije sastao se sa novim vrhovnim komandantom NATO snaga za Evropu, Foto: video grab
Predsednik Srbije sastao se sa novim vrhovnim komandantom NATO snaga za Evropu, Foto: video grab

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa novim vrhovnim komandantom NATO snaga za Evropu i komandantom evropske komande američkih snaga generalom Todom Voltersom i tom prilikom je izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa NATO, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

Kako se ističe u saopštenju sa sastanka, Vučić je istakao da su međunarodne mirovne snage na Kosovu pod vođstvom NATO garant bezbednosti srpskog naroda na KiM. Takođe, on je zatražio da načelnik Generalštaba Vojske Srbije u svakom trenutku može da stupi u kontakt sa komandantom KFOR i istovremeno prihvatio da vrh naše Vojske bude na raspolaganju za komunikacije sa KFOR.

General Volters je prihvatio da u svakom trenutku, bez odlaganja, postoji mogućnost međusobne komunikacije, jer je to važno za očuvanje stabilnosti u regionu kao jednog od stubova globalne stabilnosti, navodi se u saopštenju.

On je potvrdio da će KFOR i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i pohvalio predsednika Vučića za odgovorne, mudre i hladnokrvne reakcije u kriznim situacijama na Kosovu.

General Volters je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu, a Vučić je rekao da je saradnja Vojske Srbije sa NATO, u okviru programa Partnerstvo za mir, u zajedničkom interesu i

izrazio nadu da će ona biti unapređena sa ciljem izgradnje kapaciteta za doprinos međunarodnom miru.

S tim u vezi, naglasio je da je usaglašen novi ciklus Individualnog akcionog plana partnerstva.

Spasić: Srbija treba da unapredi saradnju sa NATO

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić kaže da ovu posetu treba pre svega posmatrati u svetlu uloge koju NATO ima u regionu:

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić.
Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić.

"Poseta ima veliki značaj. Veliki značaj i za Srbiju i za srpski narod, imajući u vidu da NATO pruža stabilnost našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali i kroz to što je vodeći faktor stabilnosti u ovom regionu. A sa druge strane, naše zemlja je i članica Partnerstva za mir od 2006. godine, pa se nadamo da ćemo u nekom tom pravcu unaprediti mnogo bolje odnose nego što sada imamo", kaže za Glas Amerike Spasić.

Kako smatra Spasić, Srbija bi trebalo da prodibi odnose, kako bi "na najboji mogući način pružili američkim partnerima mogućnost i način da se bolje reši kosovski problem".

"NATO je glavna i vodeća vojna i politička sila na Balkanu i jedino ona može da pruži sigurnost i stabilnost narodima u regionu. Prosto, bez NATO nema ni koordinacije, nema ni usaglašenosti, nema ničega. Predsednik Aleksandar Vučić treba da nastoji da kroz tu saradnju pruži najveći mogući vid stabilnosti u ovom regionu", dodaje Spasić.

Volters: Srbija radom podstiče mir u regionu

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters, je po dolasku u Beograd sinoć poručio da "Srbija svojim radom i posvećenošću podstiče mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu", prenosi agencija Tanjug.

"Drago mi je što sam ovde i što se sastajem sa mojim srpskim kolegama. Večeras sam imao tu čast da me ugosti general Mojsilović sa svojim timom. Zahvalan sam što mogu iz prve ruke da iskusim srpsko gostoprimstvo. Pričali smo o mnogim temama i drago mi je što mogu da kažem da Srbija svojim radom i posvećenošću podstiče mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu", rekao je general Volters.

General Volters je stupio na funkciju 19. vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi NATO-a (SACEUR) 3. maja 2019. Ovo je njegova prva poseta regionu, kojom se još jednom ističe da su stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana od ključne važnosti za NATO.

Volters posećuje Srbiju u okviru turneje obilaska komandi i kancelarija NATO u zemljama Evrope i atlantskog regiona.

"Vojska Srbije visoko je cenjena snaga u mirovnim operacijama širom sveta", navodi se u saopštenju Vrhovnog štaba savezničkih snaga u Evropi (SACEUR).

Tod Danijel Volters je na poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija, a prethodno je obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

Tod Danijel Volters preuzeo je poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi, Foto: video grab
Tod Danijel Volters preuzeo je poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi, Foto: video grab

Kako se navodi, on je aprila ove godine izjavio tokom procedure za ponovno postavljanje u čin genarala i komandanta u Odboru za oružane snage Senata SAD-a, da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

XS
SM
MD
LG