Linkovi

Civilna delegacija Nacionalne garde Ohaja kod Dačića


Arhiva - Decenija Programa državnog parnterstva Srbije i Nacionalne garde Ohaja, 7. septembra 2016. (foto Vojske Srbije vs.rs)

Civilni deo delegacije Nacionalne garde Ohaja, koja boravi u šestodnevnoj poseti Srbiji, sastao se u utorak sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova, Ivicom Dačićem.

Civilni deo delegacije predvodila je gradonačelnica Južnog Juklida, Džordžina Velo, koja, inače, vodi poreklo sa prostora Balkana.

U saopštenju MSP Srbije kaže da da je u razgovoru izraženo obostrano zadovoljstvo zbog posete gradonačelnika Južnog Juklida i predstavnika Nacionalne garde Ohaja Srbiji, na bazi vrlo uspešne vojno-vojne saradnje u okviru državnog partnerstva i mogućnosti proširenja saradnje na civilni deo, što je važan segment bilateralnih odnosa Republike Srbije i SAD.

Konstatovano je da uspostavljanje civilne komponente ove saradnje doprinosi dodatnom unapređenju odnosa dve države u više oblasti, kroz različite inicijative za povezivanje kompanija iz Srbije i Ohaja, kao i na planu povezivanja akademskih i kulturnih institucija.

Takođe je ocenjeno da činjenica da u Ohaju tradicionalno živi značajna srpska dijaspora predstavlja dodatni razlog da se kulturne, obrazovne i privredne veze Srbije i Ohaja dodatno unaprede.

U okviru posete, delegacija odlazi u posetu Kraljevu gde će se održati ceremonija bratimljenja s Južnim Juklidom.

Inače, saradnja Srbije i Nacionalne garde Ohaja traje već 12 godina. Započela je kao vojno-vojna saradnja, ali se lagano širi i na civilna partnerstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG