Linkovi

Vučić: Nema nastavka dijaloga, dok Priština ne povuče protivpravne odluke


Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači pre današnjeg sastanka u Briselu
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači pre današnjeg sastanka u Briselu

U okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u Briselu je održan sastanak visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

Posle sastanka, predsednik Srbije je izjavio da će se dijalog nastaviti kad Priština povuče svoje protvpravne odluke.

"Ovde se niko od nas neće pojaviti dok oni ne povuku protivpravne odluke", rekao je Vučić u izjavi za RTS i upozorio na nameru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema severu, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji postoji sa NATO.

"Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sever Kosova - to se neće dogoditi", poručio je Vučić.

Takođe, on je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, jer se, prema njegovim rečima, u Evropi nisu mnogo zbog toga uzbudili.

Vučić je upozorio i da Evropljani nameravaju da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova. Time će Srbija da izgubi dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, rekao je Vučić i istakao da su se protiv Srbije izjasnili Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija i drugi, a da su uz Srbiju bili Španija, Slovačka i BiH.

Mediji prenose i izjavu Hašima Tačija, koju je dao pre sastanka da je teško postići svobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da će učiniti sve da do toga dođe.

"Cilj Kosova je da gradi dobrosusedske odnose sa svim zemljama, u tom pravcu i sa Srbijom, kako bi se moglo ići napred ka integraciji u Evropsku uniju i NATO i kako bi se otvorila globalna perspektiva državi Kosovo", rekao je Tači pred početak sastanka sa Mogerini.

XS
SM
MD
LG