Linkovi

Skupština Kosova usvojila tri nacrta zakona o transformaciji KBS


Poslanici Skupštine Kosova usvojili su tri nacrta zakona, koji se odnose na promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Za zakone su glasali i poslanici opozicije, a poslanici Srpske liste napustili su zasedanje parlamenta, pošto su izneli stav da su protiv ovih zakona.

Za nacrt Zakona o odbrani glasao je 101 poslanik od 102 koliko ih je bilo prisutno u sali. Za drugi vladin predlog Zakona koji definiše nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje Kosovskih bezbednosnih snaga glasalo je 98 poslanika, a treći nacrt Zakona koji reguliše opšte uslove u Kosovskim bezbednosnim snagama usvojen je sa 96 glasova

"U cilju civilnog i demokratskog nadzora nad KBS, Ministarstvo odbrane će ostvarivati odgovornosti koje ima. Ministarstvo odbrane će izraditi opšte politike odbrane na strateškom nivou i ostvarivaće svoja ovlašćenja na osnovu Ustava Kosova", kazao je Rustem Beriša, ministar Kosovskih bezbednosnih snaga.

Pitanje promene mandata Kosovskih bezbednosnih snaga ujedinilo je vlast i opoziciju na Kosovu. Šef poslaničkog kluba opozicionog Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti rekao je da je formiranje vojske najvažnije pitanje za Kosovo.

"To je pitanje koje treba da nas ujedini. Slušamo glasove iz susedstva protiv vojske. Oni koji su protiv NATO-a protiv su i kosovske vojske. Protiv su Rusija i drugi. Osnivanje vojske će ojačati mir", rekao je Hoti.

Od srpskih poslanika današnjem zasedanju nije prisustvoao poslanik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, a u ime poslanika Srpske liste stav je izneo Igor Simić koji je kazao su srpski poslanici protiv predloga zakona, kojim se menja mandat KBS i da je to - kako je rekao - u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Predlozi Zakona o kojima danas govorimo protivni su svim pravnim aktima, pre svega onim međunarodnog karaktera, koji su na snazi na ovim prostorima. Ovde pre svega mislim na rezoluciju 1244, Kumanovski sporazum, ali kao što i vi dobro znate, protivan je i pravnim aktima koji su na ovim prostorima pa i ustavu", rekao je Simić.

Posle izlaganja Simića poslanici Srpske liste napustili su skupštinsku salu.

Predlozi nacrta zakona, koji su danas usvojeni biće vraćeni nadležnoj skupštinskoj komisiji, kojoj svaki od 120 poslanika kosovskog parlamenta može da podnese amandman.

Konačno usvajanje ovih zakona očekuje se u drugoj polovini novembra.

Ustav Kosova predviđa da transformacija bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage nije moguća bez ustavnih promena za šta je potrebna dvostruka dvotrećinska većina u parlamentu - od ukupnog broja poslanika i broja manjinskih poslanika, kojih je u ovom sazivu 20, od kojih je deset srpskih, a koji se protive toj transformaciji.

XS
SM
MD
LG