Linkovi

Tači: Dijalog Srbije i Kosova neće biti tema u Parizu


Tači: Dijalog Srbije i Kosova neće biti tema u Parizu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Tači: Dijalog Srbije i Kosova neće biti tema u Parizu

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je danas da će prisustvovati međunarodnoj mirovnoj konferenciji u Parizu 11. novembra, ali da tamo neće kako je kazao biti dijaloga između Srbije i Kosova, već je to dobra prilika za afirmaciju državnosti Kosova. Tači je sa najvišim kosovskim zvaničnicima danas učestvovao na investicionom forumu Frankofonije.

Na međunarodnoj mirovnoj konferenciji u Parizu 11. novembra povodom obeležavanja 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu, pored brojnih svetskih lidera učestvovaće i predsednik Kosova Hašim Tači.

Na kratkoj konferenciji za novinare održanoj pre početka investicionog foruma Frankofonije, Tači je kazao da je to dobra prilika za promociju države Kosovo i kod država koje još uvek nisu priznale Kosovo. Novinare je zanimalo da li će se Tači sastati u Parizu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“U Parizu neće biti dijaloga između Beograda i Prištine, ali će to biti prilika za afirmaciju kosovske države. Učešće predsednika Srbije je u nadležnosti francuskog predsednika, a ne Kosova. Srbija može da ima primedbe u tom pogledu, ali to je njihov posao. Kada je u pitanju dijalog, ja i dalje verujem da skupština treba da ispuni svoje obaveze i pozivam politički spektar na vlasti i u opoziciji, da prevaziđu politički i institucionalni zastoj i otvore perspektivu zemlje”, kazao je Tači.

Obraćajući se učesnicima Foruma Frankofonije koji je u Prištini okupio mnogobrojne predstavnike međunarodnih kompanija predsednik Kosova je kazao da je Kosovo mlada država sa velikim mogućnostima i sa zakonodavstvom najviših evropskih standarda, u kojoj ima mnogobrojnih mogućnosti za međunarodne investitore.

„Ovaj današnji sastanak je nova mogućnost, neiskorišćena do sada, za strane investitore i poslovne ljude. Ova mogućnost će biti veliki podstrek i za ostale biznismene koji dolaze u Republiku Kosovo da sagledaju sve mogućnosti za investiranje. I dok su neki od vas započeli i imali uspeha, neki od vas su u procesima za ovakve uspehe“, rekao je on.

I predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji poručio je da će institucije Kosova pržiti svu moguću podršku stranim, ali i domaćim investitorima.

"Vlada radi na smanjenju poreza za stvaranje podsticaja, biće više poreskih olakšica za preduzetništvo. Želimo da povećamo šanse za zapošljavanje mladih ljudi da ne napuštaju zemlju", rekao je Veselji

Iako su po Ustavu Kosova albanski i srpski službeni jezici na Kosovu na današnjem forumu Frankofonije nije bilo prevoda na srpski, već samo na albanski i francuski jezik. Forum Frankofonije u Pištini organizovao je Kosovski biznis klub frankofonije u saradnji sa Privrednom komorom Kosova

XS
SM
MD
LG