Linkovi

Lideri regiona saglasni: Budućnost Zapadnog Balkana je EU


Lideri regiona i austrijski kancelar Sebastijan Kurc na konferenciji u Budvi (rtcg.me)

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručili su u četvrtak da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i izrazili optimizam kada je u pitanju evropska budućnost regiona.

Govoreći na konferenciji o ekonomiji koja je okupila lidere regiona u Bečićima, Đukanović je kazao je da građani Zapadnog Balkanu vjeruju u EU.

"Ukoliko države Zapadnog Balkana ne uđu u EU", imaćemo nestabilan region", rekao je Djukanović.

Posebno optimističan u vezi ulaska regiona u EU bio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je poručio da “evropska perspektiva Zapadnog Balkana nikad nije bila bolja”, kao i da su države regiona “na dobrom putu ka EU”.

“Obje strane treba da daju doprinos", kazao je Kurc, navodeći je da je ekonomski rast regiona najbolji u Evropi. “Austrija ima veliki interes da zemlje Zapadnog Balkanu uđu u EU, ali i za ekonomsku saradnju”.

​Kurc je rekao da je siguran da dobri politički okviri su odlučujući kako bi ekonomski razvoj išao u dobrom pravcu i srećan što je prošlo vrijeme kada je EU bila umorna od proširenja.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc (rtcg.me)
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc (rtcg.me)

On je poručio da će Austrija i dalje biti pouzdan partner i podrška Crnoj Gori i regionu na putu ka EU, ističući da je proširenje ključni prioritet austrijskog predsjedavanja EU.

Nešto manje optimističan kada je u pitanju brzina pristupanja regiona EU bio je srpski vicepremijer Rasim Ljajić, koji smatra da je “region, nažalost, daleko od EU”, ocjenjujući da je “odliv ljudi...ključni element što region zaostaje za EU”.

"Zapadni Balkan još uvijek hronično pati zbog neriješenih političkih pitanja, ekonomske zaostalosti, odliva ljudi”, rekao je Ljajić. “U političkom smislu tri ključna problema su nacionalizam u društvu, populizam u politici i komunizam u ekonomiji”.

Zamjenik premijera Makedonije Kočo Angjušev kazao je “Balkan više producira istoriju nego što je može konzumirati i poručio da region treba da zaboravi na nacionalizam i okrene se ekonomskoj saradnji.

“Sav pesimizam će nestati ako počnemo više sarađivati”, kazao je on, poručujući da Evropa mora da shvati da je Balkan njen dio.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kazao je da njegovo prisustvo konferenciji je potvrda dobrih odnosa sa Crnom Gorom.

“Kosovo nije pesimistično, priznale su nas veliki broj država svijeta”, rekao je Haradinaj, poručujući da “nas je srpska privreda priznala” i da je Kosovo najveće tržište na kome se plasira roba iz Srbije.

On smatra da bi se priznanjem Kosova od strane Srbije zatvorilo “veliko pitanje u regionu”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG