Linkovi

Trenta: Kfor će nastaviti da održava mir i sigurnost na Kosovu


Trenta i Vulin
Trenta i Vulin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je u ponedeljak zabrinutost zbog poteza Prištine ka formiranju vojske Kosova i ocenio da bi eventualnim ulaskom kosovske vojske na sever Kosova, Srbija "bila saterana u ćošak".

Tokom sastanka sa ministarkom odbrane Italije Elizabetom Trentom, Vučić je naglasio da nijedan međunarodnopravni dokument ne predviđa formiranje kosovske vojske i dodao da takvi potezi mogu da ugroze mir i stabilnost i dovedu do tragičnih posledica.

Trenta je rekla da će Kfor, kojim, inače komanduje italijanski general, nastaviti da igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu.

Ona je, posle susreta sa srpskim ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom predočila podršku evropskom putu Srbije, kao i dijalogu koji vode Beograd i Priština:

"Mi smatramo da obe strane treba da iskoriste sve svoje pregovaračke kapacitete kako bi se definisao sporazum i kako bi se došlo do dogovora, koji će dovesti do pune normalizacije odnosa i koji će konsolidovati regionalnu stabilnost", izjavila je Trenta.

O ovim temama je govorio i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji je, između ostalog rekao da pokušaj učlanjenja Kosova u Interpol ne može da prođe jer Priština ne može da obezbedi potrebnu dvotrećinsku većinu. Obraćajući se medijima posle Ekonomskog samita koji je danas održan u Beogradu, Dačić je ocenio da će i najava formiranja kosovske vojske teško proći u Ujedinjenim nacijama:

"Generalno, što se tiče Saveta bezbednosti, ta odluka ne može biti prihvaćena, odnosno ona je i dalje u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. Tako da očekujem da se izvrši pritisak na Prištinu da odustane od toga", rekao je Dačić.

A u Beogradu je danas bio i šef Unmika Zahir Tanin, koji je posle susreta sa premijerkom Anom Brnabić Tanin istakao da je zadatak ove Misije da objektivno i redovno informiše o stanju na terenu i svojim izveštajima pomaže institucijama Ujedinjenih nacija i EU. On je izrazio je zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosovu u prethodnim mesecima i osudio kamenovanje autobusa sa Srbima kod opštine Istok, pozivajući nadležne institucije da istraže slučaj i počinioce dovedu pred lice pravde.

Brnabić je ukazala na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja Unmik, kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život Srba na Kosovu. Ona je istakla je i da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje Kosovskih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG